Hodnota vypsaných stavebních zakázek je letos nejvyšší od krize

12.06.2014 8:20

Veřejní investoři, jako jsou ministerstva, regionální úřady či sdružení, od začátku letoška do konce května vypsali nejvíce veřejných stavebních soutěží od začátku krize. Bylo jich 1536, což je o 37,9 procenta víc než před rokem. Objem plánovaných investic, tedy vypsaných zakázek, vzrostl meziročně o 28,9 procenta na 52,8 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research zpracované na základě údajů Věstníku veřejných zakázek, kterou má ČTK k dispozici.

Hodnota vypsaných stavebních zakázek je letos nejvyšší od krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavební práce, ilustrační foto

Mezi významné investory patří například Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Na železnici byly do konce května nově připravené práce za 4,2 miliardy korun, ŘSD vyhlásilo za pět měsíců zakázky za 3,3 miliardy korun. Finanční objem připravovaných investic vzrostl oproti minulému roku u obou organizací, počet zakázek je vyšší jen u SŽDC. ŘSD vypsalo méně zakázek, ale v součtu za vyšší cenu než loni.

Stavaři mohou být spokojení také s tím, kolik zakázek jim veřejné instituce letos zadaly. Do konce května jich bylo celkem 1725, což je meziročně o 22,6 procenta víc. Finanční objem investic, které byly během prvních pěti měsíců letošního roku zadány k realizaci stavebním firmám, činil 42 miliard korun, a vzrostl tak o 42,3 procenta.

Dobrá zpráva pro české stavebnictví

"Růst investiční aktivity veřejných investorů je výbornou zprávou pro české stavebnictví. To se propadlo od roku 2008 svým výkonem až o třetinu na přibližně 390 miliard korun," poznamenal ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Podle něj však kritickým problémem zůstávají příliš nízké ceny, za které firmy stavby realizují. "Aktuálně není práce až pro 28 procent stavebních kapacit. To tlačí ceny v soutěžích prudce dolů, někdy i na úroveň dumpingu, a způsobuje ´krizi podnikatelského prostředí´ ve stavebnictví. Aktuálně až čtyři z pěti velkých firem kvůli získání zakázky porušují své vlastní předpisy, jen aby získaly práci pro své zaměstnance," dodal Vacek.

České stavebnictví výrazně zasáhla končící ekonomická krize, během ní od roku 2008 přišlo o 443 miliard korun, což je obrat za celý jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších stavebních firem a o práci v sektoru přišlo až 50.000 lidí. Statistiky za první měsíce letošního roku však ukazují, že stavebnictví hlavně díky příznivé zimě pomalu chytá druhý dech.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…