Hokejový mistr světa vypráví, co zažil na Staromáku: Provokace. Najednou jeden „hooligan“ nastoupil do policejního auta a sám odjel

19.10.2020 19:55

Třikrát na Staroměstském náměstí oslavoval jako hokejový mistr světa. Nyní tam Viktor Ujčík přišel projevit svůj občanský postoj k vládním opatřením. A když cestou domů do Jihlavy slyšel v rádiu slova premiéra Babiše a ministra Hamáčka, jen nevěřícně kroutil hlavou.

Hokejový mistr světa vypráví, co zažil na Staromáku: Provokace. Najednou jeden „hooligan“ nastoupil do policejního auta a sám odjel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pražské Staroměstské náměstí přišli v neděli protestovat fanoušci sportovních klubů proti vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru. Po rozpušténí demonstrace začali řádit

Anketa

Je dobře, že policie rozehnala demonstranty na Staroměstském náměstí?

80%
20%
hlasovalo: 25654 lidí

„Vadí mi, že vláda svými kroky a neschopností adekvátně popsat situaci s covidem dostává lidi pod obrovský stres,“ vysvětlil důvody své účasti na demonstraci v rozhovoru pro web iSport.cz. Chtěl si prý poslechnout názory, které mají hlavu a patu.

„Chtěl jsem si se svými blízkými a přáteli úplně v klidu poslechnout vyjádření vystupujících, projevit svůj názor a domluvit se, jak dál postupovat a docílit toho, abychom se dostali k dialogu s vládou. Aby ta brala do úvahy i názory jiných odborníků, nejen ty, co se jim hodí,“ dodává hokejový mistr světa z let a čtvrtý nejlepší střelec v historii extraligy, který už kovidovou nákazu sám prodělal.

Ví prý o tom, že někteří řečníci se na náměstí vůbec nedostali, včetně lékaře se čtyřicetiletou praxí, který měl být zastaven už na nádraží.

CELÝ ROZHOVOR S VIKTOREM UJČÍKEM ZDE

Uznává, že největším problémem na demonstraci byla přítomnost agresivních hooligans. O tom ale věděly dopředu obě strany a tím spíše dělat vše, aby se zabránilo eskalaci napětí. Což se ale podle něj ze strany policie ne vždy dělo.

„Demonstrace byla ukončena a chtěli jsme se rozejít pryč. Všechno probíhalo v klidu do té doby, než jsme zjistili, že z náměstí není kudy odejít. Ptám se policajtů, proč nás nepustí. Bylo mi odpovězeno, že mají zákaz kohokoli pouštět. Já na to, proč nás tedy vyzývají k opuštění prostoru, když není kudy odejít. A jestli vypadáme jako někdo, kdo chce dělat problémy a bordel,“ popisuje klíčové momenty po demonstraci. Nikdo z policistů na místě podle něj nebyl schopen demonstrantům sdělit, kudy z náměstí odejít.

On sám chtěl odejít Pařížskou ulicí, ale nebylo mu to umožněno. Než zjistil, kudy tedy může odejít, zhoustla atmosféra u vedlejšího východu z náměstí, rovněž zatarasené ulice Kaprova.

„Tady vnímám oproti Listopadu 89 rozdíl v tom, že tenkrát si policejní zásahy lidé nemohli natáčet na mobily, teď ano a po sociálních sítích už běží. Je z toho jasně patrný příkaz uzavřít Staromák i situace, kdy obyčejní lidé mimo skupiny hooligans, kteří se nestihli dostat ven, dostávají sprchu slzným plynem a podobně,“ popisuje předseda hokejové disciplinárky. Šlo přitom o lidi, kteří chtěli jen vyjádřit svůj názor.

Uznává, že někteří demonstranti přijeli s cílem se poprat. Ale u druhé strany- mezi policisty- prý také viděl „pár chlapů, kteří si chtěli něco dokázat“. „Já rozhodně neházím všechny policajty do jednoho pytle, ale stejně jako byli mezi chuligány borci, co si chtěli bouchnout, to samé bylo u policie. Jenom čekali na příležitost,“ vypráví. Policisté prý přesně věděli, kde je slabá stránka demonstrace a dokázali toho využít.

Navíc zmínil i roli policejních provokatérů, kteří se měli vmísit mezi fotbalové hooligans. „Byli zamaskovaní a nebyla šance poznat, co jsou zač a že vyvolávají bitky záměrně. Viděl jsem, jak jeden z rádoby hooligans nastupuje do policejního auta na místo řidiče, těžkooděnci se rozestupují a vůz odjíždí pryč,“ popisuje Viktor Ujčík.

„Opravdu rok 89 se vším všudy. Ukazuje to na skutečnost, že tihle lidé se dokážou snížit ke všemu. Jako tenkrát,“ připomněl nejasnosti kolem zásahu 17. listopadu 1989.

Je podle něj věcí každého, zda si na demonstraci na otevřeném náměstí vezme roušku. On zakrytý obličej neměl, protože po prodělání nákazy je i z pohledu vlády považován 90 dní za „bezpečného“. A co o demonstrantech říkají premiér Babiš nebo ministr Hamáček jej nezajímá. „Je mi to jedno. Já je absolutně neposlouchám. Už nevěřím ani naší veřejnoprávní televizi,“ dodal.

Hooligans nechce omlouvat, uznává, že se někteří nechali strhnout k agresivitě. A chápe, že někteří policisté s nimi mají nevyřízené účty ze sportovních utkání, kdy kvůli nim mají pohotovost. Nyní však byli do těchto záležitostí zataženi občané, kteří chtěli jen projevit svůj názor. A to se Viktoru Ujčíkovi nelíbí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …