Holanďané ukázali, jak na populisty, jásají v MF DNES

17.03.2017 8:51

Blíží se klíčové volby ve Francii a Německu. Zdá se, že Nizozemci ukázali, jak mohou vyhrát umírnění politici, píše dnešní Mladá fronta Dnes.

Holanďané ukázali, jak na populisty, jásají v MF DNES
Foto: Jan Rychetský
Popisek: A vlajka Holandska pořád vlaje

Nizozemský premiér Rutte si o víkendu, kdy řešil krizi s Tureckem, asi sotva poslechl projev slovenského premiéra Fica na sjezdu ČSSD. Fico burcoval své kolegy, aby si v souboji s extremisty a populisty sundali rukavice. „Zapomeňte na biblické – kdo do tebe kamenem, ty do něj chlebem. Já říkám – kdo do tebe kamenem, ty do něj dvěma kameny.“ Fico už dříve řekl, že je třeba brát v úvahu důvody, proč lidé extremisty volí. „Když to neuděláme my, udělají to oni,“ tvrdí Fico.

Způsob, jakým se premiér Nizozemska Rutte tvrdě vypořádal se snahami Turecka vést v jeho zemi předvolební kampaň, šel právě tímto směrem. Lídrovi ultrapravice Geertu Wildersovi tím vyrazil z rukou trumfy a jeho drsné nápady označil za bláznovství. Rutte se projevil jako silný vůdce a to mu zřejmě vyhrálo volby, píše list.

Wildersova Strana pro svobodu (PVV) sice skončila druhá, ale ne s nejlepším historickým výsledkem. A vzhledem k dalším vyloženě proevropským stranám, které ve volbách získaly velkou část hlasů, není Wildersových 13 procent hlasů nijak děsivých.

V mnohém může Mark Rutte děkovat za svůj překvapivě dobrý výsledek krizi vyvolané o víkendu tureckými politiky. Ti se neomaleně, a navíc v době vrcholení nizozemské předvolební kampaně, dožadovali možnosti vést mezi silnou tureckou komunitou v Nizozemsku svoji vlastní politickou kampaň před dubnovým referendem o změně Turecka na prezidentský režim. „Vyhodit ze země ženu v hidžábu, to je politický ekvivalent vlhkého snu. To se nedá dopředu vymyslet,“ popsal pro server Politico.eu hlavní recept na Rutteho úspěch analytik André Krouwel ze Svobodné univerzity v Amsterdamu.

Odmítnutí vstupu do země turecké ministryni práce Betül Sayanové Kayaové a také zákaz přistání letadla tureckého ministra zahraničí Mevlüta Cavusogla způsobilo velmi vážnou krizi ve vztazích s Tureckem, upozorňuje deník. „Rutte, vaše strana možná skončila první ve volbách, ale měl byste vědět, že jste ztratil turecké přátelství,“ vzkázal do Haagu prezident Recep Tayyip Erdogan.

Mark Rutte přinejmenším v tuto chvíli ale takovou cenu rád zaplatí. Také proto, že přátelství s dnešními vládci Ankary vzhledem k jejich mnoha velmi problematickým politickým krokům není nic moc ke chlubení, podotýká list.

„Z pohledu nizozemských voličů šlo o bravurní zvládnutí roztržky s Tureckem,“ říká o Ruttem analytik Asociace pro mezinárodní otázky Filip Chráska. „Rutte se v krizi projevil jako silný a kompetentní vůdce a Nizozemci to ocenili,“ dodává.

Součástí Rutteho návodu na porážku extrémní pravice je i slušná ekonomická situace, která Wildersově PVV, jež je podle většiny politologů čistě protestní stranou, vzala další část voličů, podotýká list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…