Hollande a Merkelová trvají na dodržení podmínek minských dohod. Jinak sankce

20.02.2015 18:35

Všechny podmínky minských dohod o mírovém řešení krize na východní Ukrajině musí být dodrženy. Na společné tiskové konferenci v Paříži to dnes prohlásili francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová. Hollande varoval, že ten, kdo dohodu nebude respektovat, se vystavuje hrozbě sankcí.

Hollande a Merkelová trvají na dodržení podmínek minských dohod. Jinak sankce
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

"S kancléřkou jsme od minských dohod (ze září 2014) nepřestali jednat a jsme ještě více než kdy jindy přesvědčeni, že (podmínky dohod) musejí být naplněny - všechny dohody, beze zbytku," řekl Hollande.

Prohlásil rovněž, že prozatím nemá žádné důkazy o tom, že by v posledních dnech ruské tanky překročily hranice s Ukrajinou. Upozornil ale, že země nedodržující podmínky příměří může čelit odvetným opatřením.

O nových dodávkách ruských zbraní separatistům i o přítomnosti ruských vojenských jednotek v Donbasu opakovaně hovoří Kyjev. Moskva nicméně všechna obvinění odmítá s tím, že na východ Ukrajiny posílá výhradně humanitární pomoc. Připouští ale, že po boku separatistů mohou bojovat i ruští vojáci, kteří tam ale působí v rámci své dovolené.

V Donbasu od víkendu platí nově vyjednané příměří, jehož základem jsou zmíněné minské dohody. I přes klid zbraní ale boje neutichly. Obzvláště tvrdé střety se odehrály u města Debalceve, ze kterého se armáda pod tlakem proruských separatistů nakonec stáhla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…