Hollande se na cestách neplánovaně zastavil v Moskvě. Jednal s Putinem

06.12.2014 16:10

Rusko a Západ by se měly vyvarovat vzájemného oddělení novými zdmi a měly by být schopny překonávat bariéry a nalézat řešení. Řekl to francouzský prezident François Hollande na schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na moskevském letišti Vnukovo, kde se dnes zastavil při návratu do vlasti z Kazachstánu. Schůzka byla věnována hlavně ukrajinské krizi, která se jeví nejvážnější zkouškou vztahů mezi Ruskem a Západem od konce studené války.

Hollande se na cestách neplánovaně zastavil v Moskvě. Jednal s Putinem
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Francouzský prezident v pátek na tiskové konferenci v kazašské Astaně vyzval ruského prezidenta, aby se místo ohlížení za minulostí soustředil na budoucnost a pomohl ukončit napětí na Ukrajině. Ruský prezident zase ve svém čtvrtečním poselství o stavu Ruské federace s poukazem na minulé události obvinil z řady problémů v regionu Západ, který se podle něj snaží spustit kolem Ruska novou železnou oponu.

"Napětí a tlak v tomto okamžiku nemohou nijak přispět k řešení problémů," prohlásil Hollande s tím, že on, Putin, ukrajinský prezident Petro Porošenko a německá kancléřka Angela Merkelová by měli společně "zahájit proces zmírňování napětí". Žádné podrobnosti k tomu ale neposkytl.

"Myslím, že bychom se měli vyvarovat toho, abychom tady měli další zdi, které nás mohou oddělovat. Je třeba v jistém okamžiku být schopen překonat překážky a nalézt řešení," řekl Hollande. "Přelétal jsem nad Moskvou a rozhodl jsem se tu zastavit, abych s vámi posoudil nejzávažnější problémy okolo ukrajinské krize a všeho utrpení, které kvůli této krizi zakoušejí Ukrajinci, Evropská unie a Rusko," dodal.

Putin vyjádřil přesvědčení, že i krátká schůzka přispěje k řešení problémů. Na setkání se oba prezidenti podle Putina domlouvali už v polovině listopadu na summitu G20 v australském Brisbane, kde se naposledy setkali.

Hollande ještě před schůzkou s Putinem telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem o příměří a humanitární krizi na východě Ukrajiny.

Nestavme další zdi, pojďme raději překonat další překážky a nalézt řešení

Paříž koncem listopadu oznámila, že odkládá na neurčito plánované předání první ze dvou válečných lodí třídy Mistral Rusku, a to kvůli ruské intervenci na Ukrajině. Byl to již druhý odklad dodávky. Smlouvu o dodávce dvou plavidel, která mohou převážet vrtulníky a tanky či velitelské štáby, podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy dlouho před ukrajinskou krizí. Ruská armáda měla první ze dvou moderních výsadkových lodí od Francouzů převzít již na konci října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…