Homosexuálové, Romové, černoši... Ekonom varuje před radikalizací „politiky identity“

05.09.2020 11:41 | Zprávy

Ekonom Marek Loužek z Národohospodářské fakulty VŠE píše ve svém komentáři pro MF Dnes o tom, že touha po uznání menšin, včetně módního hnutí Black Lives Matter, je novou formou tzv. „politiky identity“. „Ta je přirozenou reakcí na křivdy,“ uvedl s tím, že problematickou se stává ve chvíli, kdy se radikalizuje a používá se při ní násilí.

Homosexuálové, Romové, černoši... Ekonom varuje před radikalizací „politiky identity“
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Loužek ve svém komentáři rozebírá, že lidé přirozeně touží po uznání. Moderní společnost tak podle něj ústí v politiku, v níž se jedinci otevřeně dožadují veřejného uznání své hodnoty. „Politika identity se projevuje v politických bojích současnosti od rasových nepokojů, střetů mezi pohlavími přes nacionalismus, náboženské spory až po boje o politickou korektnost v médiích a na univerzitách,“ sdělil Loužek. 

V současném světě, dle jeho slov, dochází ke střetu identit. „Každý demokratický režim se snaží zajistit lidem důstojnost, svobodu a rovnost před zákonem. Cesty, jak důstojnosti dosáhnout, však každý vidí jinde,“ dodal. 

A rozebírá, že ať už jde o velmoci typu Ruska, Číny, nebo o voliče v USA a v Británii, určitá skupina vždy věří, že její identita není dostatečně uznávána. „Tyto identity mohou být neuvěřitelně různorodé, založené na národě, náboženství, etnicitě, sexuální orientaci nebo pohlaví,“ zmínil, že všechny jsou projevem jednoho obecnějšího jevu, totiž „politiky identity“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

I letos Čechy zaskočilo Chorvatsko cenami. Jenže jinak

11:21 I letos Čechy zaskočilo Chorvatsko cenami. Jenže jinak

Máte strach z chorvatských cen? Zatím to vypadá, že ho mít nemusíte. Situace se ještě může změnit, n…