Homosexuálové by měli děti vychovávat, opakovala na ČT důrazně ombudsmanka. Ženský vzor prý může obstarat třeba tetička

05.08.2014 19:43

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se v úterním Interview ČT24 ostře vymezila proti zákazu výchovy dětí homosexuálními páry. Česká veřejnost by měla o této otázce více diskutovat. Dětský psycholog ale Šabatové oponoval, že to příroda zařídila dobře a heterosexuální páry představují pro děti i určité vzory, jak se chovat k opačnému pohlaví.

Homosexuálové by měli děti vychovávat, opakovala na ČT důrazně ombudsmanka. Ženský vzor prý může obstarat třeba tetička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

„Já si myslím, že by o tom česká společnost měla diskutovat. To je první věc, která by jí prospěla. Aby se o tom diskutovalo i v hlavním mediálním proudu,“ přeje si ombudsmanka. Dodává k tomu, že v odborné diskusi se ukazuje, že homosexuální páry by mohly děti vychovávat. Šabatová prohlásila, že se na ni obrátil muž, který chtěl být zařazen do „programu“ osvojení, ale nebyl do něj zařazen, protože žije v registrovaném partnerství. Tato situace je podle ombudsmanky diskriminační.

Je třeba se ptát i na názor dětí, míní ombudsmanka

Faktem totiž je, že kdyby napřed požádal o zařazení do seznamu a registrované partnerství by uzavřel teprve potom, pravděpodobně by do něj měl být zařazen. Samozřejmě v případě, že by prošel důkladným posouzením osobnostních kvalit, tak jako jiní lidé.

Spor ve věci registrovaného partnerství ale probíhá i v koalici. Zatímco ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier je adopci homosexuálními páry nakloněn, lidovci tento stav považují za sporný. V případě, kdyby jeden rodič zemřel, zákon by musel řešit, zda by se o děti nadále staral adoptivní, či biologický rodič. Šabatová má ale za to, že je třeba ptát se i na názor dětí, kterých se to týká.

Dětský psycholog Jaroslav Šturma, který do vysílání také vstoupil, podotkl, že to příroda zařídila moudře. Děti se podle jeho názoru učí u heterosexuálních rodičů i to, jak se chovat k opačnému pohlaví. Šabatová ale oponovala, že opačný vzor může představovat i dědeček, babička, strýček či tetička. Podle Šabatové je navíc pořád lepší, když děti žijí v nějaké rodině, byť homosexuální, než aby žily v dětských domovech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…