Homosexuálové to prý nemají v Česku jednoduché, zaznělo v ČT. I kvůli homofobii

07.10.2014 20:58

Zakladatel PROUDu, platformy, která prosazuje adopce homosexuálními páry, a sociolog Univerzity Palackého v Olomouci Zdeněk Sloboda v úterním Hyde Parku České televize vysvětloval, proč by bylo dobré k nim přistoupit. Vyjádřil se i k homofobii většinové české společnosti a k argumentu spojenému s Bohem.

Homosexuálové to prý nemají v Česku jednoduché, zaznělo v ČT. I kvůli homofobii
Foto: Daniela Černá
Popisek: Čas na svačinu

Hned v úvodu Sloboda poznamenal, že v Česku to nemají homosexuálové právě snadné, pokud chtějí vychovávat dítě. Jednou z možností je, že se žena dohodne se svými gay kamarády, odnosí jim dítě a pak jim ho svěří do výchovy. Problém ale nastává v okamžiku, kdy podobné vzájemné dohody začínají selhávat. Gayové a lesbičky proto mnohem častěji počítají s tím, že to dítě mít nebudou. „Ale když už se taková možnost objeví, tak nad tím homosexuální páry podstatně více přemýšlejí,“ poznamenal host.

Dítě má právo být vychováváno v co nejlepším rodinném prostředí

Sám Sloboda otcem je a to právě proto, že se na mateřství dohodl se svou kamarádkou. „Naše dohoda je, že se podílíme stejným dílem na výchově dítěte, já dokonce plánuji, že příští rok půjdu na mateřskou dovolenou, protože si myslím, že je to dobré,“ podotkl.

Uzavření registrovaného partnerství je přitom dnes překážkou pro uznání případné žádosti o adopci. Tuto věc by teoreticky bylo možné řešit i u Ústavního soudu, neboť jde o diskriminaci. V tuto chvíli ale existuje návrh, který má pomoci spíše lesbickému páru, aby se jedna matka mohla starat o dítě i v případě úmrtí matky biologické.

„Podle českého práva má dítě právo být vychováváno v co nejlepším rodinném prostředí,“ zdůraznil Sloboda, který připomněl, že žadatelé o adopci prochází velmi složitým systémem. „Nám jde o to, aby stejnopohlavní páry měly právo vstoupit do toho systému a aby tento určil, zda jsou páry vhodnými. Chystaná novela zákona ale nijak neútočí na tradiční model rodiny, jen dává možnost některým dětem žít ve stabilním rodinném prostředí. Novela se navíc týká jen dětí, které už se narodily jedné z osob žijící ve stejnopohlavním svazku."

Důsledky homofobie

Následně došlo na téma homofobie. Průzkumy ukazují, že většinová společnost přeje stejnopohlavním párům uzavření registrovaného partnerství, ale podpora manželství těchto párů už je výrazně nižší. A homofobie se prý projevuje i tak, že dva chlapci, kteří před rodiči otevřeně hovořili o své homosexualitě, se dočkali vyhazovu z domova. Podle Slobody se tento případ odehrál na Vysočině.

V pořadu zazněla také otázka od jednoho z diváků, zda jsou gayové a lesbičky dostatečně vyzrálí na výchovu dítěte. Sloboda oponoval, že tutéž otázku si můžeme položit např. u heterosexuálního páru devatenáctiletých lidí. U nich ale podobné otázky nikdo neklade. A to ukazuje na výše zmíněnou homofobii v české společnosti. „Homosexuálním párům k dobrému životu schází akceptace jejich vztahu většinou společnosti,“ podotkl Sloboda. Změnil by ale některá ustanovení zákona o registrovaném partnerství. „Aktuálně jsme se dohodli, že budeme prosazovat adopci tím druhým nebiologickým rodičem a v těch dalších věcech bychom rádi otevřeli diskusi,“ pokračoval.

Přitom třeba křesťanští věřící by měli v rámci své víry milovat všechny své bližní a nehledět na homosexuály tzv. skrz prsty. Host dále zdůraznil, že by byl do budoucna rád, kdyby homosexuální páry dostaly možnost adoptovat děti z ústavů.

V pořadu také vysvětloval, proč se homosexuální páry nijak zvlášť neliší v touze po výchově dítěte. Pokud někdo tvrdí, že je to nepřirozené, protože to tak „zařídil Bůh“, tak bychom museli říci i neplodným heterosexuálním párům, že jejich neplodnost si přál Bůh a neměli by děti adoptovat.

V úplném závěru se vyjádřil i k „Pochodu hrdosti“ Prague Pride. Původním smyslem pochodů bylo bránit se určité policejní zvůli, ke které docházelo od sedmdesátých let minulého století v zahraničí i v klubech, kde homosexuálové svou orientaci nevystavovali na odiv. Navíc lidé chtějí ukázat, že jsou hrdí na svou orientaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…