Honem, honem než se Trump definitivně stane prezidentem. Do USA se ženou hordy uprchlíků

25.11.2016 20:41

Agentura Reuters přináší informace o tom, že mohutně zesílil proud migrantů putujících ze zemí Střední Ameriky směrem na sever – do USA. Doufají, že se stačí v zemi usadit dřív, než se 20. ledna ujme úřadu Donald Trump, který v předvolební kampani dával jasně najevo, že proti migrantům tvrdě zakročí. Migranti z něj sice mají strach, ale z vraždění doma mají mnohem větší hrůzu.

Honem, honem než se Trump definitivně stane prezidentem. Do USA se ženou hordy uprchlíků
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

„V průběhu roku 2016 zadrželi Američané na jihozápadní hranici s Mexikem na 410 tisíc lidí, což je asi o čtvrtinu víc než rok před tím.Většina pochází z Guatemaly, Salvadoru a Hondurasu,“ píše Reuters. Po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách ve Spojených státech příval migrantů ještě zesílil. Lidé se chtějí dostat do Spojených států ještě před tím, než se Trump skutečně ujme úřadu.

Migranty k tomu ponoukají pašeráci, kterým se v Americe říkává také kojoti. Úřady středoamerických zemí mají obavy, že své vlasti opustí neúnosné množství lidí a tyto země se s tím nedokážou po dlouhá léta vyrovnat. Kojoti berou od migrantů poslední peníze, nutí je vše prodat nebo zadlužit celou rodinu. Významný nárůst počtu migrantů potvrzují i úřady Spojených států. Podle ministerstva pro vnitřní bezpečnost USA je teď v azylových zařízeních asi o 10 tisíc lidí víc, než bývá obvyklé v této roční době.

Celý text v angličtině najdete zde

Trump v předvolební kampani slíbil, že nechá postavit velkou zeď proti migrantům, kterou navíc podle jeho představ zaplatí Mexičané. Slíbil také vyhostit ze Spojených států miliony nelegálních přistěhovalců. Lidé, kteří v těchto dnech putují na sever do USA si uvědomují, že velmi riskují, ale prý jim to stojí za to.

Z Guatemaly se rozhodla odejít rodina se třemi dětmi. Proč? Žena se bojí o své děti, neboť v Guatemale řádí gangy známé jako Maras, které bez milosti vraždí lidi. Za oběť jim prý padl i bratr jejího manžela. Je si vědoma toho, že Trump nemá rád migranty a hrozí, že proti nim přijme přísná pravidla. Těmto lidem přesto stojí za to riskovat, protože mají naději, že budou žít. V Guatemale by se báli náhlé násilné smrti.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…