Honzovi Čižinskému prý smrdí... Prahou se šíří informace o velmi podivné zakázce v Kongresovém centru

19.06.2019 11:32

Třaskavé podezření ze zmanipulování veřejné zakázky má na krku Kongresové centrum Praha (KCP). Na pochybný tendr, ve kterém mohlo dojít ke zvýhodnění dvou účastníků řízení, upozornila soukromá firma. Ta byla za podivných okolností o možnost účastnit se zakázky připravena. Nyní si na postup Kongresového centra stěžuje a požaduje zrušení tendru.

Honzovi Čižinskému prý smrdí... Prahou se šíří informace o velmi podivné zakázce v Kongresovém centru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Čižinský

Anketa

Myslíte, že Babišova vláda prospěla vaší osobní finanční situaci?

87%
13%
hlasovalo: 15914 lidí
KCP hledalo firmu, která by se postarala o ostrahu jeho areálu v pražských Nuslích. Do obřího komplexu kromě budovy Kongresového centra patří i hotel Holiday Inn Prague Congress Centre s téměř třemi sty lůžky nebo Business centrum Vyšehrad. O zakázku, jejíž předpokládaná hodnota přesahovala jeden milion korun, projevilo zájem hned několik firem. Jedna z nich, společnost BERTOMA s. r. o., se ale nakonec zakázky nezúčastnila. Nyní si stěžuje na zvláštní postup KCP a průběh tendru napadla v oficiální stížnosti, o které jsou ParlamentníListy.cz informovány.

Firma BERTOMA přiznává, že se o zakázce dozvěděla později, a proto požádala KCP o prodloužení lhůty pro podání nabídek. Jenže zadavatel tendru žádost odmítl.

„Následně jsme se dozvěděli, že na žádost některých dodavatelů došlo k prodloužení termínu podání nabídek, aniž by došlo ke zveřejnění této informace stejným způsobem, jakým byly zveřejněny zadávací podmínky k zakázce. Tato skutečnost byla pouze přímo oznámena některým dodavatelům,“ konstatuje společnost ve stížnosti.

Zástupci společnosti upozorňují na to, že ve veřejné zakázce mohlo dojít ke zvýhodnění dvou firem. Podle zdrojů ParlamentníchListů.cz se jedná o společnosti Securitas ČR s. r. o. a Mark2 Corporation Czech a. s. Ta byla do roku 2012 známa jako ABL. Ve známost vešla především kvůli mediálním problémům jednoho z jejích zakladatelů, dříve šéfa Věcí veřejných a exministra dopravy Víta Bárty. Společnost nakonec převzal jeho bratr Matěj, který je v současnosti předsedou představenstva Mark2 Corporation Investment SE.

Dodejme, že důvody, kvůli kterým exministr Vít Bárta rezignoval, jsou vedle kauz premiéra Babiše z dnešního pohledu až směšné.

BERTOMA nyní poukazuje na okolnosti, za kterých byla její žádost odmítnuta, zatímco u dalších dvou dodavatelů byla akceptována. „Je velice zvláštní, že k prodloužení termínu k podání nabídek došlo dvě hodiny před jeho uplynutím. Tento postup považuje za krajně netransparentní,“ stojí dále ve stížnosti.

Hlavním vlastníkem Kongresového centra Praha je Ministerstvo financí. Menšinový podíl pak v KCP drží hlavní město Praha. BERTOMA, která zakázku napadla, už požádala o vysvětlení ředitele KCP Pavla Habartu. S jeho odpovědí ale zásadně nesouhlasí.

Habarta postup vysvětlil tím, že si BERTOMA na rozdíl od jiných dodavatelů místo pro výkon služby neprohlédla. Prohlídka prý přitom měla být nutná pro účast v poptávkovém řízení.

„Předně považujeme za diskriminační požadavek, aby nabídku byl oprávněn podat pouze dodavatel, který se účastnil místa plnění. Jedná se o právo, nikoli povinnost dodavatele. Naše společnost je seznámena s prostory KCP, jelikož v minulosti již poskytovala v jeho prostorách pro třetí osoby bezpečnostní služby,“ kritizuje Habartovo odůvodnění BERTOMA. K tomu také uvedla, že podle jejích informací nemá probíhat druhé kolo zakázky, jehož předmětem mělo být vyjednávání o ceně. Firma s ohledem na všechny pochyby proto požaduje zrušení tendru.

Na pražském magistrátu má Kongresové centrum v kompetenci náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

„Předal jsem dotaz vedení KCP, do něhož byli jmenováni zkušení manažeři, a jistě vám dotazy k průběhu zakázky rádi zodpoví. Pokud se týká vašeho posledního dotazu, každý neúspěšný účastník výběrového řízení samozřejmě může vznést námitky a předpokládám, že vedení KCP vše bez nejmenších pochybností vysvětlí. Žádnou jinou souvislost v tom nehledám,“ odpověděl pro ParlamentníListy.cz náměstek primátora Pavel Vyhnánek.

Reakce KCP, kterou jsme po urgencích získali, je poměrně obšírná. Citujme nejpodstatnější fakta.

„V poptávkovém řízení jsme oslovili dvanáct uchazečů a zveřejnili poptávku na webových stránkách, aby se mohli přihlásit další potenciální dodavatelé. V původní lhůtě jsme obdrželi tři nabídky a věděli jsme od dalších potenciálních uchazečů, že pokud lhůtu přiměřeně prodloužíme, minimálně jednu nebo dvě další nabídky získáme. To se skutečně stalo; obdrželi jsme celkem pět nabídek. Prodloužení lhůty bylo komunikováno všem dvanácti uchazečům, o čemž máme záznamy. Firmě Bertoma to komunikováno nebylo, protože její zástupce nevešel s námi v kontakt, nekomunikoval zájem o podání nabídky jako další potenciální uchazeči, ani se zástupce této firmy nedostavil na fyzickou prohlídku objektů KCP, což bylo nutnou podmínkou účasti v poptávkovém řízení,“ sdělil naší redakci generální ředitel KCP Pavel Habarta.

Anketa

Měl by být prezident Zeman sesazen z úřadu?

10%
90%
hlasovalo: 32592 lidí
Pokud by podle jeho mínění společnost Bertoma nabídku podala taktéž a splnila zároveň podmínky poptávkového řízení, byla by standardně vyhodnocena. „Žádost o prodloužení lhůty pro podání nabídek ze strany této firmy jsme neobdrželi. Naše konání jasně prokazuje, že jsme se snažili získat nabídky od co největšího počtu firem, abychom mohli transparentním způsobem vybrat dodavatele a získat co nejlepší finanční podmínky,“ uzavřel Habarta.

Firma Securitas ani po urgenci svoji odpověď k tématu nezaslala, firma Mark2 Corporation Czech a. s. svoji účast v tendru potvrdila. „Mohu potvrdit, že jsme se tendru účastnili,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Tereza Rýparová.

Náš zdroj, který se během pátrání po zakázce ozval, upozornil na další souvislosti. „Podívejte se na to seshora. Michal Zděnek, kterého Čižinský prosadil do DPP, je známý doktora Hlíny a Jaroslava Faltýnka. Ivo Kramoliš sedí v Pražské plynárenské a pracuje pro někdejší vedení Dvořákova DPP. Teď je tu kšeft, který budí rozpaky a má jej opět v gesci Honza Čižinský, kterému prostě v týmu něco smrdí,“ uzavřel s tím, že nám současně poskytl podklady právě na zmíněné vazby člena dozorčí rady Pražské plynárenské Iva Kramoliše.

Vyjádření společnosti Mark2 Corporation Czech a. s.:

Společnost M2C se ohrazuje proti nepodloženému tvrzení, že bychom měli být jakýmkoliv způsobem zvýhodněni, společně se společností SECURITAS, ve veřejné zakázce na ostrahu areálu KCP. Nabídku jsme podali dle instrukcí zadavatele v řádném termínu. Dne 24.5.2019 bylo rozhodnuto o vítězi tenderu, kterým se stala společnost FENIX INTERNATIONAL, spol. s r.o., o čemž jsme byli informováni standardní emailovou formou od zadavatele zakázky. Neexistuje tedy jakékoliv důvodné podezření, které je uváděno v článku, ani důvod k poškozování jména naší společnosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…