Horáček: Z reportáže o mladém Babišovi mám pocit manipulace. Jedna věc je ale zvláštní

15.11.2018 15:49

Náměstek Národního ústavu duševního zdraví Jiří Horáček se vyjádřil k reportáži o synovi Andreje Babiše (ANO). Poznamenal, že dokumentace ošetřující lékařky Andreje Babiše mladšího Dity Protopopové je v pořádku po etické i právní stránce. Co shledává jako zvláštní, je situace, kdy se o Andreje Babiše mladšího staral manžel lékařky. Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Horáček: Z reportáže o mladém Babišovi mám pocit manipulace. Jedna věc je ale zvláštní
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Premiér Babiš na tiskovce z Palerma

Horáček zároveň pro rozhlas uvedl, že má z reportáže Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka pro TV Seznam pocit manipulace. „Je otázka, jestli takový záznam vůbec použít, natočený skrytou kamerou. Ten problém spočívá v tom, že člověk, který je nějakým způsobem nemocný, ať už tělesně, nebo duševně, má skutečně trošku sníženou obranyschopnost proti tomu, aby neřekl něco, co by spontánně sám neřekl,“ podotkl Horáček.

Anketa

Má premiér Andrej Babiš po slovech svého syna vaši lidskou důvěru?

89%
11%
hlasovalo: 38986 lidí

  • Původní text ZDE

Následně se rozhovořil o osobě Dity Protopopové, jež pracuje na pětinový úvazek v Národním ústavu duševního zdraví. Dle jeho slov jde o osobu s vysokou morální integritou a šikovnou psychiatričku. „My jsme nenašli žádnou zprávu, která by byla v nesouladu s lékařskou etikou, ani s právem,“ podotkl Horáček. Negativně pak zhodnotil pouze to, že se o pacienta staral manžel lékařky.

„Lékař může psát zprávu pro policii o svém pacientovi pouze v případě, že s tím tento pacient souhlasí nebo si to vyžádá od toho lékaře. Neexistuje jiná situace,“ potvrdil ještě Horáček. Závěrem zkonstatoval, že žádný pacient nebyl v národním ústavu nikdy léčen za jiným účelem, než aby byl léčen a bylo mu pomoženo. 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …