Horáček: Zjistil jsem, že lidé nechtějí kvóty na uprchlíky. A nejen vidláci a burani z Havířova. Havel to přehnal

31.08.2017 9:02

Prezidentský kandidát Michal Horáček se v rozhovoru pro server Echo24.cz svěřil se svými názory na Evropu, na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše i na prezidenty Václava Havla a Klause. Mimo jiné se také vyjádřil k předvolebním průzkumům, v nichž mírně zaostává za Jiřím Drahošem.

Horáček: Zjistil jsem, že lidé nechtějí kvóty na uprchlíky. A nejen vidláci a burani z Havířova. Havel to přehnal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na funkci prezidenta Michal Horáček zahájil sběr podpisů pod petiční archy na prezidentské volby

„Myslím, že každý člověk, který se uchází o takovou funkci, by měl mít nějaké sebevědomí. Já nejsem z těch, kteří by říkali: Ten nápad kandidovat vlastně ani nebyl z mé hlavy. Ale možná že když mluvím tímhle způsobem, zní to v krajině české kultury příliš sebevědomě,“ poznamenal úvodem ke své sebedůvěře. 

Následně se vyjádřil k předvolebním průzkumům a odpověděl na otázku, proč průzkumy dávají Jiřímu Drahošovi takové preference. „Nějaký letní průzkum o volbách v lednu 2018 je jako proroctví slepého mládence. Nálady jsou proměnlivé, teď navíc trpí létem, naše mozky jsou v létě jinak nastavené. Mnohem významnější etapa v prezidentském boji nastane, až přijdou veřejné debaty. Na ty se hodně těším,“ řekl s tím, že on sám se obává mlžení a obecných řečí. I proto on sám zveřejnil konkrétní kroky, které chce udělat prvních sto dní na Hradě.

Anketa

Chcete, aby plénum Poslanecké sněmovny vydalo Babiše k trestnímu stíhání?

37%
63%
hlasovalo: 19741 lidí

Původní text ZDE

Horáček také sdělil svůj názor na evropskou integraci. Evropská unie podle jeho slov přispívá k tomu, že v Evropě nejsou války. „Což neznamená, že se mi EU v dnešní podobě ve všem líbí. Má v sobě takový socialistický nádech, centrum, které mi říká: Tohle je pro tebe dobré, tak to musíš dělat. Je paternalistická. V mém evropském snu vždycky byla Evropa otevřenější, liberálnější,“ zmínil Horáček.

Třaskavá je pak podle něj především otázka nucené relokace uprchlíků. „Ty kvóty jsou velký problém pro lidi, s nimiž během své kampaně mluvím – a nejsou to jen takzvaní vidláci a burani z Havířova, jak si je možná představuje někdo v Praze, jsou to velmi vzdělaní lidé jako třeba můj tchán, dlouholetý ředitel Ústavu jaderné a částicové fyziky, nebo můj poradce pan profesor Pafko. Cítíme se být rozhodnutím, jako byly kvóty, poníženi. To rozhodnutí bylo hloupé; nejen že my tu kohosi nechceme, ale ani sem nikdo nechce. Ti lidé nechtějí jít do Humpolce, ale do Hamburku,“ dodal Horáček, a dokonce řekl, že nápad kvót považuje za „pitomej“. Ve svých slovech se také vymezil proti czexitu a přiklonil se ke vstupu do eurozóny. 

Horáček zároveň uvedl, že je i pro zachování Visegrádu. „Je založený na jakési kulturní blízkosti. Nedával bych mu bianko šek, ale jistě je dobré mít prostor i pro jiné než oficiálně orazítkované, jedině správné názory,“ sdělil. 

K transformaci po roce 1989 pak uvedl, že si představoval, že Česko v euroatlantickém prostoru bude mnohem blíž v životní úrovni jeho centru, a ono zůstává na chudinské periferii. „Udělat kapitalismus bez kapitálu bylo strašně těžké. Václav Klaus tehdy musel zvolit nějakou strategii – a každá strategie nutně musela mít inherentní problémy sama v sobě. Do toho ještě vstupovala představa, ať firmy zůstanou v domácích rukou a nedostanou je ti hrozní „Němčouři“. Dnes vidíme výsledky: tamhle je Škodovka v Mladé Boleslavi, kterou koupil Volkswagen, tamhle byla Poldovka na Kladně, kterou dostal pan Stehlík, Čech,“ sdělil. Domnívá se, že jsme pak byli příliš velkorysí k nadnárodním firmám, neboť ty odtud nyní vyvádějí 260 miliard korun ročně na dividendách.

Své řekl i k prvnímu českému prezidentovi Václavu Havlovi. „Myslím, že to pak přehnal s nepolitickou politikou. Možná mu za to zatleskala Jane Fondová, ale tady měl zase proti němu pravdu Klaus. Politika má být politická,“ sdělil Horáček. A co Václav Klaus? „Co se mi na něm zásadně nelíbí, je aboliční článek amnestie z roku 2013. To naše občany šíleně urazilo, podrylo to jejich víru v právní stát. Neboť to vlastně neslo titulek: Transformace skončila, zapomeňte. Ale lidi nechtěli zapomenout. Pořád trvaly soudy, byly otevřené kauzy, kde se měla nalézt spravedlnost. Pocit, že vy jste hrál podle pravidel, a prohrál jste, zatímco jiní podle pravidel nehráli, a vyhráli, je nebezpečný,“ sdělil.

Závěrem se pak vyjádřil i k šéfovi hnutí Andreji Babišovi a k případnému scénáři, že by byl, ač trestně stíhán, premiérem. Horáček se obává, že jde o hrozbu pro českou demokracii. „Začíná to tím, že máte 272 firem v holdingu, všechna ta řepková pole, potom k tomu máte mediální moc, dvoje významné noviny a poslouchané rádio... A zkombinujete to s politickou mocí. Ta vyhlídka je bezprecedentní,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …