Horáček je mrtev, ať žije Drahoš, zvolal v rádiu Jaroslav Ples. A spustil...

06.04.2017 18:40

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl ve čtvrteční Kauze dne na Rádiu Impuls zpovídal prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. Ptal se ho na oslabování koruny, na situaci v OKD a zabrousil i do mezinárodní politiky.

Horáček je mrtev, ať žije Drahoš, zvolal v rádiu Jaroslav Ples. A spustil...
Foto: jiridrahos.cz
Popisek: Jiří Drahoš

„Michal Horáček je mrtev, ať žije Jiří Drahoš. Takhle by se dala shrnout situace kolem protikandidátů Miloše Zemana,“ zahájil novinář rozhovor s prezidentským kandidátem. A hned se Drahoše zeptal, co soudí o ukončení intervencí proti koruně, k čemuž dnes přikročila Česká národní banka. Podle Drahoše se na tuto situaci solidní exportéři připravili.

Pokud jde o opuštění koruny, „já bych vstoupil do eurozóny, až to pro nás bude výhodné. Já beru euro jako dobrý projekt. Jako člověk, který hodně cestuje do ciziny, z toho cestovatelského hlediska je to dobrý projekt. Co se bavím se šéfy firem, oni si to také pochvalují. Já bych řekl, že klady eura převažují nad zápory,“ zhodnotil situaci Drahoš.

Netroufne si však hodnotit situaci v Řecku. Jelikož není ekonomem, nechce se nijak obšírně vyjadřovat např. k otázce, zda by Řecko mělo opustit eurozónu.

Celý rozhovor naleznete zde.

Drahoš, jenž pochází z Moravskoslezského kraje, prý také nemá radost z toho, co se děje kolem OKD. „Já to nebagatelizuji. Vnímám to jako problém a mrzí mě, že k němu došlo... Panu Bakalovi někdo ty firmy prodal. Rozpletení toho řetězce není úplně jednoduché. Není to jen o tom, že pan Bakala něco koupil, vydělal na tom a zase to prodal. Já bych se na to díval komplexněji,“ zaznělo z úst prezidentského kandidáta.

Pár slov padlo také k mezinárodní politice, resp. ke 45. prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. „Samozřejmě že bych ho pozval na návštěvu České republiky. Mít tady amerického prezidenta je určitě čest,“ zdůraznil. Nevidí však problém v tom přivítat v Česku i jiné státníky, třeba ty z Ruska nebo z Číny.  

„Česká republika by se měla chovat jako sebevědomý stát, který bude budovat vztahy s jinými zeměmi. Pokud bych se na tom dohodl s vládou, tak bych to neviděl jako problém. Ale určitě bych nepostupoval proti vládě,“ řekl jasně v závěru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…