Horáček na Hrad, tohle by mohl být český Kiska. Experti hodnotí šance textaře na poražení Zemana

30.04.2016 9:39

Překvapení vyvolalo přiznání textaře a producenta Michala Horáčka, že velmi vážně zvažuje svou kandidaturu na prezidenta. Dnešní Mladá fronta Dnes proto oslovila některé politiky a analytiky, aby případnou Horáčkovu prezidentskou kandidaturu okomentovali.

Horáček na Hrad, tohle by mohl být český Kiska. Experti hodnotí šance textaře na poražení Zemana
Foto: michalhoracek.cz
Popisek: Michal Horáček

Sám Horáček zatím říká, že neví jistě, zda do toho půjde. „Rád bych na to odpověděl, ale poctivě: nevím. Pravděpodobněji ne,“ omlouval se včera textař a producent Michal Horáček při otázce, zda bude v roce 2018 kandidovat na prezidenta. Jenže jeho předchozí přiznání v DVTV, že to „velmi vážně“ zvažuje, však podle politiků i odborníků patří k dosud nejsilnějším prohlášením v souvislosti s příští prezidentskou volbou.

Šanci má

„Poptávka po kandidátovi proti Miloši Zemanovi tady je. Pokud by se Michal Horáček skutečně rozhodl kandidovat, šanci má,“ je přesvědčen sociolog Jan Herzmann.

„Bez relevantního průzkumu rok a půl do voleb je na to těžké odpovědět, ale není bez šance, správně strategicky zdůrazňuje, že kandidát by neměl být zástupce nejtvrdších kritiků Miloše Zemana, ale musí přinášet i vlastní témata,“ uvažuje analytik Daniel Prokop.

Výhodou je finanční nezávislost

Horáček má podle listu minimálně dvě výhody, díky kterým je s ním nutné počítat. Je finančně nezávislý a dostatečně známý. Po revoluci založil sázkovou kancelář Fortuna, kterou jako podnik s miliardovými obraty v roce 2004 prodal.

Za kolik, nikdy neprozradil, hovořilo se však o sto milionech dolarů, v tehdejším kurzu zhruba 2,5 miliardy korun. Ty si sice rozdělil s dalšími třemi společníky, ale i tak má dostatek peněz na případnou volební kampaň.

Mohl by zopakovat model Andreje Kisky

„Kdyby chtěl zopakovat model slovenského prezidenta Andreje Kisky, disponuje dostatečně velkými prostředky, aby mohl sestavit početný štáb a jít do toho na vlastní triko,“ uvedl sociolog Jan Hartl.

I díky této nezávislosti Horáček může říct: „Rozhodně bych se neucházel o podporu žádné z politických stran.“

O podporu politiků nestojí

Samotní politici jsou v jeho hodnocení opatrní. Vědí, že o žádnou podporu od nich nestojí. „Všichni vědí, kdo je Michal Horáček, ale jeho politické názory jsou pro nás neznámou,“ přiznává jeden z vlivných poslanců ČSSD.

TOP 09 a KDU-ČSL uvažují o tom, že by postavily prezidentského kandidáta, který není spojen se žádnou politickou formací. Kvůli tomu už se zástupci obou stran sešli na schůzce. „Padala tam různá jména z oblasti kultury i sportu, ale Michal Horáček mezi nimi nebyl,“ tvrdí šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek však připouští: „Jeho šance je těžké předvídat, ale pokud by byl prezidentem, určitě by byl lepší než ten současný.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…