Hořící Donbas: Aktuální situace

19.01.2015 10:52

Na východě Ukrajiny to opět vře. Při raketovém útoku zemřelo 13 pasažérů v autobuse u vesnice Volnovacha. Další oběti přineslo bombardování Doněcku. Mírová jednání mezitím ustrnula na mrtvém bodě. Dle tvrzení ruské strany Petro Porošenko odmítl mírový plán Vladimira Putina, který mu ruský prezident navrhl tento čtvrtek.

Hořící Donbas: Aktuální situace
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Francouzská tisková agentura AFP informovala o přesunu ukrajinských tanků do přední linie a jejich snaze „vyčistit“ oblast kolem doněckého letiště od proruských rebelů. Podle Kyjeva se jeho jednotkám údajně podařilo po několika dnech intenzivních bojů získat částečnou kontrolu nad letištěm. AFP uvádí, že v průběhu těchto bojů bylo zabito 14 lidí, včetně čtyř vojáků. Zničeno bylo několik domů a mnoho doněckých domácností je v důsledku bombardování bez elektřiny. Výbuchy se v průběhu včerejšího dne ozývaly především ze severozápadu, ale některé byly podle očitých svědků slyšet i poblíž centra. Usmrceno bylo nejméně deset civilistů, z toho dvě děti.

Podle AFP tvrdí i proruští separatisté, že mají letiště pod kontrolou. „Informace ani jedné z bojujících stran se však nepodařilo potvrdit. Ukrajinská armáda se nicméně snaží vytlačit rebely zpět a otevřít koridor, jenž by umožňoval evakuovat zraněné,“ uvádí AFP. Francouzská tisková agentura dále cituje vyjádření mluvčího ukrajinské armády Andrije Lysenka, který řekl, „že masivní operace, jejímž cílem bylo dodat vojákům potřebné vybavení, munici a evakuovat zraněné, byla úspěšná“.

Veřejná doprava ve městě byla nefunkční a v některých částech města včera zůstaly uzavřené i obchody. „Celou noc nad naším domem létaly granáty. Ráno se v důsledku otřesů vysypala i některá okna,“ svěřila se pro AFP čtyřiadvacetiletá Margarita, která bydlí v severozápadní části Doněcku. Jak informuje editor open Democracy Russia Oliver Carroll na Twitteru, boje však neustávají ani v těchto okamžicích. „Ráno začalo opět bombardování, ale jeho intenzita je menší než o víkendu a výbuchy se neozývají tak blízko centra,“ napsal Carroll a zmínil, že je skutečně nejasné, kdo vlastně ovládá v současné chvíli letiště v Doněcku. „Částečně je pod kontrolou ukrajinské armády, ale i separatistů.“

Separatisté dávají najevo, že současný vývoj situace považují za své vítězství. „Všechny pokusy ukrajinské armády, aby se pomstila za porážky v loňském roce, selhaly,“ cituje agentura AP prohlášení vůdce rebelů Alexandra Zacharčenka, které učinil dnes ráno v průběhu tiskové konference pořádané přímo v Doněcku. Zacharenko také obvinil ukrajinskou armádu z raketových a dělostřeleckých útoků, které svojí intenzitou překonaly všechny předcházející ofenzivy. Ukrajinské úřady se však o porážce nezmiňují. „Přes noc jsme evakuovali zraněné vojáky z letištního terminálu. Nikdy bychom je neopustili. Letiště bude jednou opět pod naší kontrolu. Jen to nebude hned,“ cituje AP vyjádření Porošenkova poradce Jurije Birjukova, které zveřejnil na svém facebookovém účtu. 

V Kyjevě mezitím proběhl mírový pochod, kterého se zúčastnily stovky lidí. Prezident Petro Porošenko v průběhu jeho konání promluvil na Náměstí nezávislosti, jež bylo hlavním centrem protestů proti jeho předchůdci Janukovyčovi. Hovořil zejména o 13 obětech, které zemřely v autobusu u vesnice Volnovacha, který se stal terčem raketového útoku. „V našem boji za mír nakonec zvítězíme. Nikdy se nevzdáme a budeme naši zemi bránit stůj co stůj,“ prohlásil prezident země. Účastníci pochodu mávali ukrajinskými vlajkami a někteří nesli transparenty s nápisem „Je suis Volnovacha“, aby zdůraznili, že raketový útok na autobus plný civilistů rovněž považují za teroristický útok.

Mírová jednání probíhající v posledních dnech nebyla příliš úspěšná. Setkání kontaktní skupiny za účasti zástupců Ruska, Ukrajiny, separatistů a OBSE, které se mělo konat minulý pátek v Minsku, bylo odloženo. To samé potkalo summit organizovaný Porošenkem, jehož se měla zúčastnit politická reprezentace Francie, Ruska a Německa. Do událostí se podle amerického deníku New York Times aktivně vložil i ruský prezident Vladimir Putin. Nejprve vyjádřil znepokojení nad vyostřením bojů v Doněcku a skrze svého mluvčího Dmitrije Peskova zveřejnil, že ve čtvrtek odeslal svému ukrajinskému protějšku dopis obsahující návrh na příměří. V neděli večer však Peskov uvedl, že Porošenko mírový plán odmítl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…