Hořká dohra dohody vlády na eurokomisařce Jourové: Hloupost, nářky podnikatelů, šťourání ODS

22.07.2014 6:51

Kolik stojí evropská komisařka Věra Jourová? Miliardu korun. S touto hádankou přichází úterní MF DNES v souvislosti s výběrem ministryně pro místní rozvoj do týmu řídícího Evropskou unii. Důvodem je zejména fakt, že výměnou za tento personální ústupek si ČSSD na hnutí ANO vymohla podporu navýšení minimálních mezd i platů v sociálních službách. Po vlně kritiky ale Andrej Babiš začal prohlašovat, že obě dohody- na nominaci Jourové a navýšení mezd- spolu vlastně vůbec nesouvisí.

Hořká dohra dohody vlády na eurokomisařce Jourové: Hloupost, nářky podnikatelů, šťourání ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adrej Babiš ve sněmovně

Nominace Věry Jourové na post české eurokomisařky může být vnímána jako další "vítězství"Andreje Babiše nad Bohuslavem Sobotkou, jak naznačuje i (Babišem vlastněný) deník MF DNES. Ve skutečnosti se jedná o vzájemný obchod, kdy ČSSD výměnou za odstoupení svého kandidáta Pavla Mertlíka vyhádala rychlejší růst minimálních mezd a platů v sociálních službách v následujících letech.

Babiš jako ministr financí tedy bude muset najít navíc 750 milionů na platy v sociálních službách a další stamiliony na zvýšení minimální mzdy. Pokud by byla navýšena o 700 korun, jak Sobotka požaduje, znamenalo by to pro podniky navýšení mzdových nákladů odhadem o miliardu. Pro Sobotku to prý bylo neoddiskutovatelné protiplnění za viditelnou porážku v koaličním souboji o nominaci českého zástupce v Evropské komisi.

Za tento výměnný obchod to Andrej Babiš začal schytávat jak od opozice, tak od zaměstnavatelů, kteří budou Sobotkovy požadavky uvést do praxe navýšením mezd svých zaměstnanců. "Vyobchodovat personální věc s věcí, která má systémový dopad do celé české ekonomiky, je hloupost," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček, a přislíbil Babišovi, že se zaměstnavateli zažije horké chvilky na jednání tripartity. Kritika zní i z pravé části parlamentních lavic, vyhrazených opozici. "To vypadá úplně jako politický obchod. Že už by Andrej Babiš a jeho ANO byli politici?," rýpl si Martin Kuba z ODS.

Po těchto reakcích začal Babiš prohlašovat, že navyšování mezd je v souladu s vládním programem a nemá žádnou souvislost s nominací Jourové. "To jen ČSSD to tak komentuje," pustil se do koaličního partnera. Jako šéf státní kasy pak dodal, že dopady na rozpočet nebudou zase tak fatální.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…