Horké léto, horké hádky: Andrej Babiš a Michal Hašek se začali slovně mlátit. Dosti vážně

08.07.2015 14:55

Spolupráci s čelným politikem ČSSD, jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem, vyloučil po krajských volbách lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Ministr financí to uvedl v rozhovoru, který poskytl serveru Deník.cz. Svěřil se také se svým názorem na to, že v některých městech se členové hnutí ANO spojili s kmotrovskými strukturami. Podle Babiše je to cena za to, že hnutí ANO je demokratické.

Horké léto, horké hádky: Andrej Babiš a Michal Hašek se začali slovně mlátit. Dosti vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Server se nejprve Babiše zeptal, co chce dělat proti tomu, aby se už nestalo to, co v Ústí nad Labem. Tam se všichni bývalí kmotři z ODS a ČSSD s podporou nyní už bývalých členů ANO spojili.

Nemůžeme dopředu vědět, kdo nás kvůli osobním ambicím podrazí

Babiš odmítl, že by ANO v tomto městě zklamalo voliče. „Nezklamali jsme ani koaliční partnery, držíme vše, co jsme s nimi domluvili. Bohužel nemůžeme dopředu vědět, kdo nás v rámci hnutí ANO kvůli osobním ambicím podrazí. Je to bohužel oběť demokracii a tomu, že to necháváme na krajských organizacích,“ posteskl si. Vyzdvihl, že řešení, ke kterému ANO ve zmíněném městě přistoupilo, bylo radikální. „Dali jsme jasný signál, že to nebudeme tolerovat a raději půjdeme do opozice a takové členy raději vyloučíme, než abychom zradili ideály hnutí a to, co jsme slíbili voličům,“ uvedl.

Na otázku, co z toho ale volič má, když se nakonec kvůli šarvátkám v ANO, jeho nezkušenosti či ambicím jeho některých členů zase dostanou k moci ti, které se po mnoha letech podařilo z radnice dostat Babiš uvedl, že pochybuje, že se zrádci z dlouhodobého hlediska u moci udrží. „Platíme cenu za to, že naše hnutí je demokratické, máme 2600 členů a ani krajské organizace nemohou vidět do hlavy všech lidí, které přijímáme,“ vysvětlil, že situace není jednoduchá.

Nikdy nebudu tolerovat korupci nebo dohody na krajích tak, jak je to u tradičních stran

Nicméně se z těchto případů chce poučit. Před krajskými volbami si proto nejužší vedení ANO včetně Babiše osobně bude snažit kandidátské listiny pohlídat. Sice nikdy nemůže vidět lidem do hlavy. Rozdíl oproti jiným stranám je prý ale v tom, že on jako předseda nikdy nebude tolerovat korupci nebo dohody na krajích tak, jak je to u tradičních politických stran. „V tom vidím zásadní rozdíl,“ podotkl.

Hašek je zrádce a notorický lhář

Vyjádřil se i k tomu, zda bude ANO podporovat krajské koalice, které by kopírovaly vládní sestavu, tedy s ČSSD a lidovci. „Vždycky jsem tvrdil, že politika je o lidech, ne o značkách. V sociální demokracii jsou lidé, s nimiž můžeme být partneři, a jiní, s nimiž spolupracovat nechceme,“ uvedl.

Poněkud překvapivě odpověděl na otázku, zda by si dokázal představit spolupráci s jihomoravským lídrem ČSSD Michalem Haškem. „To určitě ne. Pan Hašek je pro mě zrádce a notorický lhář, který má špatné vlastnosti na to, abychom s ním udělali dohodu. Je zajisté skvělý rétor, možná obstojný politik, ale charakterově to podle mě není dobrý člověk,“ řekl Babiš.

Celý text je ZDE

Babišův ostrý výrok na adresu jihomoravského hejtmana nezůstal dlouho bez odpovědi. Hašek si nejprve do Babiše rýpnul, když podotkl, že ministr financí má za sebou i před sebou těžké týdny. „Primátoři za ANO padají jako hrušky, zlí daňoví poplatníci platí málo daní a Babišem slibované desítky miliard navíc jsou zatím v nedohlednu,“ napsal Hašek na svůj facebookový profil.

Tvrdil také, že Babiš se na společné schůzi vlády minulý týden ztrapnil, když popřel vlastní výroky z letošního jara, kdy trval na nutnosti účasti jeho lidí na tendrech na krajské silnice, jinak by totiž nebyly transparentní. „A. Babiš před ministry a hejtmany bez začervenání sdělil, že ‚nic takového neřekl‘, po připomenutí všemi přítomnými hejtmany potom pravil, že ‚to tak nemyslel‘,“ prozradil zajímavou příhodu Hašek. Dodal, že nyní bude na ČSSD, jak si Babišův vzkaz vyhodnotí. „Věřím, že se sociální demokracie nebojí ani Agrofertu ani Roundupu a zůstane hrdou svéprávnou stranou se slušnou šancí a ambicí nejen na jižní Moravě vyhrát krajské volby,“ podotkl Hašek.

Celý text příspěvku Michala Haška na sociální síti:

„Hezke rano vsem. Andrej Babis ma za sebou i pred sebou tezke tydny. Primatori za ANO padaji jako hrusky, zli danovi poplatnici plati malo dane a Babisem slibovane desitky miliard navic jsou zatim v nedohlednu. Drzi hejtmani trvaji na dodrzeni vloni uzavrene dohody s Babisem na navraceni puvodniho rozpoctoveho urceni dani krajum,ktere jim vzal v roce 2011 nejlepsi ministr financi na svete kalousek. Na spolecne schuzi vlady minuly tyden se pan vicepremier uplne ztrapnil, kdyz poprel vlastni vyroky z letosniho jara,kdy trval na nutnosti ucasti jeho lidi(za MF a MDopr) na tendrech na krajske silnice,jinak by totiz v jeho logice nebyly "transparentne", A.Babis pred ministry a hejtmany bez zacervenani sdelil,ze "nic takoveho nerekl", po pripomenuti vsemi pritomnymi hejtmany potom pravil,ze "to tak nemyslel"... Nejen z politickych kruhu vim uz nejakou dobu,ze na pomyslnem seznamu Babisovych tercu na krajske volby je Jihomoravsky kraj a ja osobne na prvnim miste. Tak po dnesku je to venku. Bude nyni na CSSD,jak si Babisuv vzkaz vyhodnoti. Verim,ze se socialni demokracie neboji ani Agrofertu ani Roundupu a zustane hrdou svepravnou stranou se slusnou sanci a ambici nejen na jizni Morave vyhrat krajske volby a na regionalni urovni hajit princip demokraticke krajske samospravy oproti holdingu Agrofert-firma,stat-firma-kraj-firma-mesto a obec-firma... Nebo jen Firma???”

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…