Horko na Václaváku. Vánoční trhy a tisíce chvilkařů: Demisi, zloděj! Babiše do koše. Bureši, končíme

17.12.2019 20:39

REPORTÁŽ I pouhý týden před Štědrým dnem se v Praze na Václavském náměstí „chvilkovalo“. Na výzvu Mikuláše Mináře ze spolku Milion chvilek „pod koně", jak se v hlavním městě říká, dorazily tisícihlavé zástupy (počet účastníků si reportér netroufá odhadovat). A nebyla to tento týden první ani poslední demonstrace: v pondělí se konaly „chvilky“ v menších městech. Ve čtvrtek se bude protestovat v městech krajských. Úterý připadlo na Prahu: letošní advent je v režii „Chvilek“.

Horko na Václaváku. Vánoční trhy a tisíce chvilkařů: Demisi, zloděj! Babiše do koše. Bureši, končíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milion chvilek opět v akci. Tentokráte organizoval pochod z Václavského náměstí před budovu Strakovy akedemie, sídla vlády

Shromáždění v úterý na Václavském náměstí začalo úderem 18. hodiny. „Demisi, demisi,“ volal dav, když lídr spolku Minář začal řečnit. Úvodem vzkazoval, že na Václaváku demonstranti tentokrát pobudou jenom krátce. Čekal je totiž pochod před Úřad vlády ve Strakově akademii a poté přesun na přilehlý Klárov, kde se měly odehrát projevy opozičních politiků.

Anketa

Podporujete stávky a hladovky za klima?

2%
98%
hlasovalo: 20320 lidí

Krátký projev si ovšem Minář neodpustil. „Hanba, hanba,“ provolávalo se a pískalo nesouhlasně s kroky vlády a při Minářově zmínce o střetu zájmů Andreje Babiše. Minář se navíc opřel do návrhu prezidenta Zemana jmenovat ochránkyní veřejných práv, tzv. ombudsmankou, Helenu Válkovou, bývalou ministryní spravedlnosti Babišova kabinetu. V takovém případě by se funkce veřejného ochránce práv mohla přejmenovat na veřejného ochránce práv Andreje Babiše, sdělil Minář kriticky.

Řešila se i slova předsedy KSČM Vojtěch Filipa, který spolek Milion chvilek spojil s nedávným kybernetickým útokem na nemocnici v Benešově.

„Tak si nazkoušeli dostat lidi na Letnou, sice trochu nafoukli počet účastníků, ale přesto se jim to podařilo, těch lidí tam bylo poměrně hodně. Teď si vyzkoušeli blokádu hlavního nádraží, vyzkoušeli si kybernetický teroristický útok na nemocnici a zatím jim to prochází,“ prohlásil předseda komunistů na zasedání ústředního výboru strany. Minář na Václavském náměstí požadoval od Filipa veřejnou omluvu a v případě, že tak lídr KSČM neučiní, uvedl, že bude spolek zvažovat možné právní kroky.

Druhá ruka Mináře Benjamin Roll upozornil manifestující na to, že nyní se už skutečně půjde na pochod a varoval před možnými provokatéry, kteří by se mohli skrývat v davu a pokoušet se vyvolat incident. „Je to zloděj, je to zloděj, je to zloděj,“ začali mohutně skandovat pochodující, když se hrnuli z horní části Václavského náměstí dolů přes Můstek a křižovatku v Jindřišské ulici na Příkopy.

Nad průvodem vlála česká vlajka, také vlajka Evropské unie, vlajka zpodobňující společnou evropskou měnu euro a rovněž vlajka Tibetu. Hojně se pískalo. „Bureši, končíme,“ oznamovala cedule jednoho z demonstrantů, a podobných se dala zahlédnout celá řada. V dolní části náměstí se průvod za mohutného troubení vuvuzely střetl s „kapitalistickou realitou“ vánočních trhů. Tok průvodu zakolísal a při střetu s vánočními stánky se musel rozčlenit na několik užších proudů. „Je to zloděj, máme toho dost,“ volalo se.

„Chcete? Chcete?“ davem se prodírala menší žena kolem padesátky, dobrovolnice rozdávající agitační letáky a výzvu Milionu chvilek. „Ganz Prag demonstriert,“ sdělil jeden muž z dvojice cizinců hovořících německy, při pohledu na pochodující. „Máme toho dost, pojďte s námi, pojďte s námi,“ volali demonstranti u rozsvíceného obchodního centra New Yorker dole Na Příkopech. Zde jako by ta poměrně živá demonstrace nijak nenarušovala běžný turistický ruch. Dvojice turistů zřejmě z Japonska si demonstranty fotila a natáčela na chytré mobilní telefony. U stánků s tradiční „václavskou“ klobásou se pojídaly uzeniny, jako by se nechumelilo. A zatím kolem nich, na jejich dohled, se nesly legendární „rudé trenky“, symbol, kterým kritici urážejí pro mnohé kontroverzní figuru současného prezidenta republiky Miloše Zemana.

O kousek dál se zájemcům naskýtala ještě jedna nevšední podívaná. Aktivisté z jakési neznámé organizace, zřejmě bojující za práva zvířat, zde předváděli podivuhodnou performance. V maskách zvířat, králíků a vepřů, stojíce opřeni zády k sobě, promítaly z otevřených monitorů přenosných počítačů videozáběry zvířecího utrpení: ať už na jatkách či při testování farmaceutických anebo drogistických produktů. „Animal liberation now!“ měl jeden z aktivistů napsáno na donesené kartonové cedulce. Turisté a kolemjdoucí si zajímavé seskupení „živých soch“ fotili a natáčeli.

Pochod poté mířil přes Národní třídu. „Tak měli přijít k volbám, a ne dneska tady to...“ zaznělo od dvojice mužů při pohledu na rozsáhlý průvod. „Babiše do koše,“ neslo se přeplněnou Národní. Průvod pak zamířil demonstrovat přes centrum města ke Strakově akademii, sídlu Úřadu vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…