Horko v Kyjevě. Neblaze proslulý prapor táhne městem a slibuje zúčtování

20.05.2016 13:57

V ukrajinském hlavním městě Kyjevě v pátek dopoledne započaly protesty proti volbám na Donbase. Sešlo se na nich několik tisíc lidí, stoupenců batalionu Azov i Pravého sektoru, a pod vedením Andreje Biletskyho, označovaným za rasistu a neonacistu, se vydali směrem k ukrajinskému parlamentu.

Horko v Kyjevě. Neblaze proslulý prapor táhne městem a slibuje zúčtování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Znak Batalionu Azov

„Členové azovského civilního sboru a regimentu zapalují světlice a kouřové granáty před ukrajinským parlamentem,“ uvedla agentura Interfax.

Na fotografiích na twitteru je v mnoha případech vidět dav lidí, nesoucích mnoho ukrajinských i azovských vlajek, zahalených do neprostupného černého dýmu, jak pochodují po ulicích Kyjeva.

Jedna z místních poboček Sberbank dokonce v očekávání nepokojů zcela zahalila veškeré své reklamní poutače, aby tak nepřilákala pozornost davu a vyhnula se opakování nedávných událostí. Při jednom z takových protestů totiž demonstranti zničili vybavení několika bankovních poboček napříč Kyjevem.

V průběhu protestu pronesl Biletsky svůj proslov, ve kterém apeloval na vládu, aby převzala zpět kontrolu nad vlastním územím.

„Nejhorší věcí je, že neexistuje žádný mechanismus, žádná garance toho, že by se Ukrajina po volbách vrátila, že by se vrátil Krym, Donbas, ukrajinská hranice,“ posteskl si Biletsky a zvolal, že volby na Donbase nesmí proběhnout, protože jsou největším nebezpečím pro celou Ukrajinu.

Zdůraznil také, že ukrajinské hranice nejsou zodpovědností OBSE či NATO, ale ukrajinských ozbrojených sil a pohraniční stráže.

Pochodu, který vyrazil pod heslem „Požadavek národa – nevzdáme se“ se podle Biletskyho účastnilo zhruba 10 tisíc lidí, policie počet účastníků odhaduje na 2 tisíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …