Horníci OKD budou dostávat od státu příspěvek

11.05.2016 11:12

Odboráři dostali na předsednictvu tripartity příslib, že vláda dnes schválí příspěvky pro horníky OKD. Novinářům to řekl předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel. Havíři, kteří v podniku byli aspoň dva roky, by podle návrhu ministerstva průmyslu (MPO) po určitou dobu pobírali 8000 korun měsíčně. Ostatní by dostávali 7000 korun.

Horníci OKD budou dostávat od státu příspěvek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před úřadem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech

„Ministr (financí Andrej) Babiš (ANO) prohlásil, že zcela určitě by to (příspěvky) měli dostat zaměstnanci OKD vyjma některých dodavatelských firem zejména polských zaměstnanců. Vyvrátili jsme mu, že mezi zaměstnanci OKD jsou Poláci. Ti jsou v dodavatelských firmách,“ řekl dnes Sábel.

Babiš se vším nesouhlasí

Předkládaný návrh MPO počítá s tím, že příspěvky ke zmírnění dopadů útlumu těžby by od státu měli dostávat nejen propuštění horníci a další pracovníci OKD, ale i desítky dalších firem. Ministerstvo financí (MF) dříve uvedlo, že s návrhem nesouhlasí. Podle něj by se měly využít nynější dávky a neměly by se zvedat výdaje rozpočtu. Babiš dnes uvedl, že návrh MPO je příliš široký. Nesouhlasí například s tím, aby příspěvky dostávali horníci z povrchových dolů.

„Pokud se jedná o OKD, tak doufám, že i ministr Babiš ruku pro příspěvek zvedne. Vláda slíbila, že se bude zabývat hlavně situací v okrese Karviná, kde bude situace nejhorší,“ dodal Sábel.

V kraji je 12 tisíc volných míst. Ale...

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák dnes uvedl, že z hlediska zaměstnavatelů a podnikatelů je důležité to, jakou kapacitu horníkům nabídnou. „V (Moravskoslezském) kraji je sice 12 000 volných míst, ale struktura kvalifikace určitě neodpovídá tomu, jaká je představa horníků a dalších zaměstnanců,“ podotkl. Tisíc míst podle něj nabídne automobilový průmysl. „Otázka, je zda horníci to přijmou, nebo půjdou do předčasných důchodů, či využijí jiné možnosti,“ uvedl.

Zaměstnavatelé mimo jiné přinesli na jednání předsednictva tripartity tabulky volných míst podle okresů. Velký problém je podle Hanáka v okrese Karviná, odkud je 90 procent lidí z OKD.

Situací OKD se dnes bude zabývat vláda. Kromě příspěvků bude řešit například možnost uplatnění asi 250 zaměstnanců OKD ve státním podniku Diamo. Také s tímto návrhem nesouhlasí resort financí. Babišův náměstek Ondřej Závodský v úterý uvedl, že Diamo by podle návrhu fakticky suplovalo Úřad práce, s čímž MF nesouhlasí. „Doufám, že se to dořeší,“ uvedl dnes Sábel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …