Horníci by se s pomocí státu mohli přeorientovat na podnikání, navrhuje Liška

27.09.2013 14:42

V krizi kolem dolu Paskov by se stát měl postavit na stranu horníků a spolu se společností OKD jim zajistit krátkodobou pomoc. Myslí si to šéf Strany zelených Ondřej Liška. Ve svém blogu na Aktuálně.cz také napsal, že by horníci měli dostat šanci získat nezávislost na uhelných magnátech.

Horníci by se s pomocí státu mohli přeorientovat na podnikání, navrhuje Liška
Foto: hns
Popisek: Ondřej Liška, předseda Strany zelených

Stát podle Lišky v Paskově i na Ostravsku selhal. Miliardy korun měly proměnit uhelný průmysl, ale nezabraly. Stát dlouhodobě avšak neudržitelně podporoval těžbu uhlí, čímž z místních lidí udělal rukojmí ekonomických zájmů uhlobaronů.

Havíři musí dostat perspektivu. Mohli by dostávat mikroúvěry a začít podnikat

Nyní by měl stát vlastníka přinutit k vytvoření nejlepších podmínek pro postižené zaměstnance. Zároveň je potřeba havířům nabídnout perspektivu. Liška navrhuje vznik fondu, který by financoval mikroúvěry, díky nimž by se horníci mohli například dát na podnikání a oprostit se od neperspektivního odvětví.

Celý Moravskoslezský region by se dle šéfa zelených mohl zaměřit na přeshraniční podnikání, čemuž má díky své poloze velké předpoklady.

Dlouhodobá perspektiva leží v zelených pracovních místech a v šetrném hospodářství

Stát se ovšem musí naučit a systematicky se přeorientovat na dlouhodobě udržitelná řešení a ne pouze nezdravé investice do těžby nebo do megalomanských projektů jako je dostavba Temelína nebo kanál Odra – Labe.

Liška radí investovat do školství, zdravotnictví a rozvoje kvalitních sociálních služeb. „Klíč k otevření opravdu dlouhodobé perspektivy leží v investicích do zelených pracovních míst a ekologicky šetrných oblastí hospodářství, mezi které patří například podpora stavebnictví skrze energetickou renovaci domů,“ tvrdí Liška.

Program Zelená úsporám by měl pokračovat, může pomoci stavebnictví

Zelení prosazují pokračování programu Zelená úsporám, který by prý mohl pomoci nastartovat stavebnictví. „Jedna miliarda korun veřejné podpory programů energetické modernizace budov se vrátí státu zpět v průměrné výši jedné miliardy korun na daních, sociálním a zdravotním pojištění a nevyplacených sociálních dávkách,“ vypočítává šéf SZ.

Jako příklad dává průmyslové zóny v Německu Porýní a Porůří, kde byly v minulosti stejné problémy jako u nás v Paskově, ale vydali se cestou ekologických inovací a zelených pracovních míst a byli úspěšní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…