Hospodaření svazu bojovníků za svobodu NKÚ neprověří

19.02.2017 15:33

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) hospodaření Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) nezkontroluje. Rozhodlo tak kolegium úřadu, podle kterého jsou dotace státu pro svaz ke kontrole malé. Napsal to dnes server Lidovky.cz. Prověrku v prosinci navrhl kontrolní výbor sněmovny kvůli dění kolem svazu, například vylučování členů a dalším excesům. O kontrolu z NKÚ v listopadu požádal také předseda svazu Jaroslav Vodička.

Hospodaření svazu bojovníků za svobodu NKÚ neprověří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nevyhovět žádosti poslanců rozhodl NKÚ během lednového zasedání. „U Českého svazu bojovníků za svobodu je NKÚ oprávněn kontrolovat pouze hospodaření s peněžními prostředky poskytnutými spolku ze státního rozpočtu,“ uvedla mluvčí úřadu Olga Málková. Množství veřejných peněz je přitom podle NKÚ na kontrolu příliš malé. ČSBS v letech 2014 až 2016 čerpal dotace přes 22 milionů korun a NKÚ obvykle kontroluje finance v řádu stovek milionů až miliard korun.

Kolegium NKÚ proto za efektivnější považuje prověření od ministerstev, které svazu dotace poskytly. Nejvíce peněz spolku dávají ministerstva financí a obrany, která ale podle serveru Lidovky.cz jeho hospodaření také zatím neprověřila a ministerstvo financí se k tomu ani nechystá. Kromě státu svaz získává peníze také ze členských příspěvků, sponzorských darů či z pronájmů a prodeje vlastního majetku.

Vedení ČSBS čelilo koncem loňska kritice. Z organizace tehdy odešli nebo byli vyloučeni někteří členové, kteří se proti vedení vymezovali. Z ČSBS vystoupil třeba válečný veterán Pavel Vranský, ženy spojené s vyvražděním Ležáků, dcera dlouholetého předsedy svazu Markéta Čermínová či ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduard Stehlík. Několik desítek členů svazu v listopadu založilo novou organizaci – Spolek pro zachování odkazu českého odboje, který měl počátkem letoška přes sto členů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…