Hospodářská komora tepe vládu: Moc ustupovala odborům a nedělala reformy

05.12.2017 13:21

Hospodářská komora odstupující vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) vytýká, že příliš naslouchala odborům a že hospodářský růst nevyužila k nezbytným reformám. Naopak relativně pozitivně hodnotí výsledný přebytek hospodaření v loňském roce i to, že se jí v roce 2015 skutečně podařilo vyčerpat peníze z fondů EU neobyčejně rychle. Komora o tom dnes informovala ČTK v souvislosti s demisí vlády, kterou dnes přijme prezident Miloš Zeman.

Hospodářská komora tepe vládu: Moc ustupovala odborům a nedělala reformy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky

„Vláda ale také během svého mandátu na úkor soukromého sektoru příliš naslouchala odborářům, kteří tak poslední čtyři roky působili jako čtvrtá, nikým nevolená koaliční strana. Zavedly se nové sociální dávky, které zatížily zaměstnavatele i daňové poplatníky a státní rozpočet, každoročně se skokově zvyšovala minimální a potažmo pak i zaručená mzda bez ohledu na škodlivé dopady na zaměstnavatele i na jejich zaměstnance pobírající nejnižší výdělky,“ uvedla komora.

Sobotkova vláda podle komory otevřela debatu o vysokorychlostní železnici a sehrála důležitou roli v ekonomické diplomacii. Mimořádně příznivý hospodářský růst ale nevyužila k tomu, aby reformovala zdravotnictví a sociální systém.

Komora připomněla, že zároveň zrušila druhý pilíř důchodového systému, aniž by občanům nabídla jakoukoli alternativu. Rovněž podnikatelům nesnížila administrativní zátěž a ani nezahájila reformu vzdělávacího systému, která by pomohla vyřešit nesoulad mezi kvalifikací lidí a jejich reálném uplatnění na trhu práce.

Hospodářská komora očekává, že nová vláda bude naslouchat i podnikatelům, sníží byrokratické a administrativní překážky podnikání a urychlí výstavbu dopravní infrastruktury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…