Hostesky, slavný moderátor a předseda Andrej Babiš. Mítink ANO však ovládl někdo jiný

24.09.2013 11:58

REPORTÁŽ Karlovarský mítink hnutí ANO, bude líp naznačil mnohé. Tak především ukázal, že předvolební akce politické strany může mít vysokou úroveň, obejde se bez politických frází a notorických kverulantů. Ale také, že potencionální voliči jsou již velmi opatrní a pečlivě váží, komu dát hlas.

Hostesky, slavný moderátor a předseda Andrej Babiš. Mítink ANO však ovládl někdo jiný
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš na mítinku

V okamžiku, kdy v šest večer odstartoval pondělní karlovarský mítink Babišova ANO, byl Lidový dům ve Staré Roli zcela zaplněn, sešlo se zde více než pět set občanů. A již na první pohled bylo zasvěcenému pozorovateli zřejmé, že hlavními účastníky jsou zde zklamaní voliči střední vrstvy. V sále totiž byli dost početně zastoupeni lékaři, architekti, podnikatelé nebo kantoři.

Předvolební akce měla nebývale vysokou úroveň, pódium a předsálí připomínalo kongres bohaté strany, příchozí vítaly hostesky, na stolech byly k dispozici nejen propagační materiály, ale také vtipné dárky s logem ANO. Někdo si pochutnával na čerstvém Babišově perníku, jiný vzal za vděk lopatkou se smetáčkem, někomu stačila stříbrná propiska. Profesionální ráz dával shromáždění i populární moderátor Jan Musil, ten však místy, ke škodě věci, zapomínal, že nemoderuje televizní talkshow.

Nemám odpověď na všechno

Kandidáti ANO přijeli do Karlových Varů ve vskutku reprezentativní sestavě s vůdce Andrejem Babišem a známými obličeji Pavlem Teličkou či Martinem Komárkem, samozřejmě nechyběl ani lídr kandidátky v Karlovarském kraji Roman Procházka. Pro mnohé se stalo velkým překvapením, jak se dobrovolně „upozadil“ samotný Babiš. Moderátor Musil se snažil mítink oživit úvodní otázkou na Babiše, jaké to bylo s Bobo (narážel na nedělní Partii na Primě).

Babiš v odpovědi nijak neútočil na svoji soupeřku, naopak se přiznal, že si musel svoje vystoupení nacvičovat: „Neumím ještě tak dobře mluvit, snad se ještě vylepším,“ prozradil sám na sebe a pokračoval: „Já nemám odpověď na všechno, víte, být politikem v naší zemi znamená mít odpověď na vše.“ Poté se ale více věnoval vyprávění o  tom, jak vypadal jeho den v kraji. Za den stačil s kolegy navštívit vedení lázní v Jáchymově, kde řešili analýzu současného stavu, který vznikl tím, že stát podle Babiše brutálně zasáhl do lázeňství novou úhradovou vyhláškou, v porcelánce ve Dvorech (v kraji krachuje jedna za druhou) zase řešili nedostatek odborných pracovníků a nezájem krajské reprezentace o tyto problémy. Naopak nadšeně  líčil setkání v ostrovské privátní nemocnici.

Zdeptaný Telička

To, že se Babiš musí učit a skutečně nemá odpověď na vše, nejlépe dokazovalo srovnání jeho vystoupení s přítomným Pavlem Teličkou, který se představil jako stoprocentní profesionál a na lidi v sále udělal velký dojem. Hned v úvodu vysvětlil, proč se nechal Andrejem Babišem přemluvit
k tomu, aby podpořil ANO: „Hledám jako volič alternativu, nemohu zůstat dále stranou, jednou bych si to mohl vyčítat. Chtěl bych přispět ke změně poměrů u nás, které mě deptají.“

V debatě s přítomnými Karlovaráky pak vždy suverénně zaskočil, když bylo třeba odpovědět na nečekaný dotaz. Přítomnému imigrantovi z Běloruska, který si stěžoval na naše zákony, vysvětloval nutnost zjednodušování naší legislativy a postesknul si přitom, že politici, kteří nyní slibují dobře fungující stát, na to již měli dostatek času. Velmi zasvěceně hovořil také o možnosti přijetí eura a dokonce i o významu sportu pro zdraví. Chlapíci postávající u baru se netajili, že by ho chtěli za premiéra. V případě Babiše si ale zase až tak jistí nebyli. „Já volil minule toho Bártu, také sliboval změnu a jak to dopadlo?“ pochyboval jeden z nich, profesí taxikář.

Babišův zlý sen

Babiš se přece jenom nakonec blýsknul na své parketě, v otázce kvality potravin a naší soběstačnosti v tomto odvětví. Bohužel ale musel konstatovat, že podnikat v potravinářství je zlý sen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…