Hovínko? Velmi drsná obhajoba Miloše Zemana

30.08.2018 14:24

V pořadu nazvaném Proti sobě k jednomu stolu zasedli zakladatel Přátel Ruska v ČR Jiří Vyvadil a analytik Tomáš Klvaňa, kterého prezident Miloš Zeman označil za idiota. Na serveru Info.cz došlo mezi oběma pány k ostré výměně názorů. Vyvadil označil za roztomilé tvrzení, že bylo v Rusku zabito na 130 novinářů. Zato ho prý pobuřuje, když někdo prezidenta Zemana vyobrazuje jako hovínko.

Hovínko? Velmi drsná obhajoba Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Hned na úvod Vyvadil odmítl, že by se v Rusku zabíjelo za nepohodlné názory. To, že jsou lidé zatýkání na demonstracích, je podle něj v pořádku, pokud se tak děje podle zákona platného v dané zemi. „Já bych rozhodně ocenil, kdyby např. ta lůza, která vystupovala proti premiérovi (Andreji) Babišovi (ANO) nebo proti prezidentu Zemanovi, byla postižena stejným způsobem. Já jsem soudce taky a to je trestný čin výtržnictví,“ podotkl Vyvadil s odkazem na demonstraci před Českým rozhlasem, kde se vzpomínalo na oběti počátku sovětské okupace Československa v srpnu 1968. „Ten způsob během té piety byl naprosto nepřijatelný,“ doplnil Vyvadil.

Anketa

Vadí vám Zemanovy výroky, kterými žertuje o zabíjení novinářů?

11%
89%
hlasovalo: 13693 lidí

Nevěří, že se Rusko chová vůči svým obyvatelům nepřijatelně. Pokud o tom píše např. server Aktuálně.cz, Vyvadila to prý nechává v klidu, protože tento server nečte. V klidu ho nechal i údaj, že od roku 2000, odkdy je u moci Vladimir Putin, zemřelo v Rusku na 130 novinářů. „Sto třicet novinářů?“ ptal se nevěřícně Vyvadil. „To je roztomilý,“ konstatoval po chvilce. „Podívejte se, já vám nevěřím,“ sdělil moderátorovi Karlu Dlabačovi, který diskusi vedl.

Klvaňa se nad těmito slovy usmíval. Vyvadil podle analytika ukazuje, jak se dají ignorovat doložená fakta. Zarazilo ho však, že Vyvadil kritizoval demonstranty před Českým rozhlasem za vyjádření názoru. „Já si myslím, že je nebezpečné, když tady bývalý soudce Vyvadil zakazuje svobodu slova,“ kroutil hlavou Klvaňa.

Vyvadila tím však nepřesvědčil. Podle bývalého soudce měla policie demonstranty před rozhlasem posbírat a odvézt je na služebny k podání vysvětlení. Aspoň by se tím ukázalo, že tato demonstrace již překročila únosnou míru. „Cokoli se stane v Rusku, tak je špatně, že pane Klvaňo. Ale u nás se může všechno. U nás se může Zeman ukázat jako kus hovna a je to v pořádku,“ rozčiloval se Vyvadil s odkazem na další protestní průvod z minulosti, který skutečně nesl vyobrazení Zemana jako exkrementu s tváří.

Za nesmysly označil informace, že Rusko likviduje své oponenty jak doma, tak v zahraničí. Dlabač připomněl osud ruské novinářky Anny Politkovské, která dlouhodobě kritizovala prezidenta Vladimira Putina a v roce 2006 byla zastřelena ve svém domě. „Já nevím, co je s ní,“ odmítl tento příklad Vyvadil. Pochybuje o tom, že v Rusku jsou takto novináři zabíjeni. „To říkáte vy, to říká CNN, Reuters a další. Ale on ten Trump má pravdu. To jsou fake news. Vy máte svojí pravdu, která neodpovídá realitě,“ vypálil Vyvadil jak na moderátora, tak na Klvaňu.

Tomáš Klvaňa se naproti tomu odvolával právě na seriózní média a připomínal, že svět nejednou obletěly zprávy o ruských trollech, kteří na objednávku vytvářejí zavádějící zprávy a rozšiřují dezinformace. Někteří z těchto trollů to v jistou chvíli už nevydrželi, přestali takto pracovat a popsali novinářům, co vlastně dělali.

Vyvadil si však stále trval na svém. „Mně se stačí dívat na jeden pořad Václava Moravce a automaticky vím, že lže,“ pravil Vyvadil s tím, že moderátor Dlabač mu přijde podobný. Šedesát procent národa prý však vidí pravdu jinak.

„Pokud někdo někde ve světě organizuje cizí volby a svrhává režimy, tak to jsou zejména Spojené státy,“ pokračoval v kanonádě Vyvadil. Česká republika je ale podle něj příliš bezvýznamná jak pro Rusko, tak pro USA, takže u nás podle zakladatele Přátel Ruska volby nikdo neovlivňuje.

Klvaňa oponoval, že k ovlivňování voleb ze strany Ruska docházelo v Německu, v Nizozemí, v USA i jinde. Rusko podle Klvani pomáhá financovat krajní politické síly, které touží např. po rozbití EU. V České republice do této skupiny prý patří stávající prezident Miloš Zeman nebo jeho předchůdce Václav Klaus. Vyvadila to rozesmálo.

Poté bývalý soudce Vyvadil vyjádřil pochopení pro obavy Putina ze Severoatlantické aliance. „NATO je dneska agresivní pakt, který obklíčil celé jeho území,“ předestřel své vidění světa bývalý senátor za ČSSD. „Upřímně řečeno, kdyby zítra NATO přestalo existovat, Putin by byl nesmírně rád,“ doplnil Vyvadil. Evropská unie ale Putina netrápí, protože evropské státy s Putinem postupně spolupracují. „NATO se rozpadne samo,“ prorokoval bývalý politik s tím, že se o to postará 45. prezident USA Donald Trump. „Trump nejvíc rozbíjí NATO i EU a vy tady na mě útočíte kvůli nějakýmu Putinovi,“ kroutil hlavou Vyvadil. Trump podle jeho názoru vidí jako největšího nepřítele Čínu, nikoli Rusko.  

Klvaňa odmítl pronášet podobné věštecké předpovědi. Kdyby se ale NATO mělo rozpadnout, bude to pro Česko problém, protože Severoatlantická aliance je garantem bezpečnosti. „Politik, který má všech pět pohromadě, tak se snaží tu zemi zabezpečit. A nejlepšího zabezpečení, jakého se nám kdy dostalo, je naše členství v NATO. To je největší bezpečnostní organizace v historii,“ zaznělo z úst Klvani.

Vyvadil oponoval, že Spojené státy rozpoutaly válku v Afghánistánu či v Iráku a přitom se pořád mluví o tom, jak je to Rusko nebezpečné. „Putinova politika je nejlepší,“ pravil v jednu chvíli Vyvadil. Kdo Putonovu politiku odmítá, patří podle bývalého politika do blázince. Tentokrát se ale nedal přesvědčit Klvaňa. „Američané v Afghánistánu či Iráku dbají o svou bezpečnost, zatímco Rusko postupuje agresivně vůči svým sousedům.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…