Hovnory z Lán. Lůzo, koho sis vybrala na Hrad, toho tam máš. Ale on to Zeman asi dělá schválně a vychází mu to, zní také k prezidentovým sprosťárnám

03.11.2014 15:00

Českem rezonuje nespočet reakcí na vulgární slovník prezidenta Miloše Zemana v nedělních Hovorech z Lán. Negativní publicita je taky publicita a prezident Zeman žádnou jinou ani nemá, tvrdí například politoložka Veronika Sušová-Salminen.

Hovnory z Lán. Lůzo, koho sis vybrala na Hrad, toho tam máš. Ale on to Zeman asi dělá schválně a vychází mu to, zní také k prezidentovým sprosťárnám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman při svém projevu

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Zemanovi kritici triumfují, prezident zase potvrdil, že jejich obraz je neomylný. Alespoň podle česko-finské politoložky Veroniky Sušové-Salminen. „Vulgarita byla podle mého čistá a přímá na to, co řekl adresně o služebním zákoně. U Pussy Riot jenom doslovně přeložil slovo obsaženém v originálním názvu,“ tvrdí s tím, že je to slovo a část těla, která u té skupiny hraje konkrétní performační roli s cílem záměrně provokovat. Vinit se dá prý jen z toho, že si dovolil ten název přímo přeložit.

„V případě hovna šlo o citát Schwarzenberga, jehož slovníkem se inspiroval. To byla provokace naprosto přímá a jasná,“ dodává. Podle česko-finské politoložky by prezident v oficiálních situacích měl mluvit konvenčně. „Bylo to přes čáru, celkem zbytečná provokace, která teď dostane disproporční podobu,“ míní.

Politoložce celá věc připomíná známý film, takové Zemanovo "vrtěti Zemanem“. A zatím mu to prý vychází. „Negativní publicita je taky publicita a Zeman žádnou jinou ani nemá,“ dodává s tím, že se těší, až se zase veřejně zaktivují lidé k aktivnímu občanskému odporu proti sprostému prezidentovi. „Jistě tím budou prosazovat svoje politické zájmy. Není nad to participovat v politice z estetických důvodů,“ myslí si.

Prezidentovy vulgarismy okomentoval i aktivista Greenpeace Jan Rovenský. Ten by napsal, že se za svého prezidenta stydí, ale má to jeden háček, není to „jeho“ prezident. „Poslední Hov(n)ory z Lán mne coby bývalého pankáče nikterak neurazily formou - o to odpornější byl ovšem jejich obsah. Zemanův "argument" proti Pussy Riot byl jako vystřižený z procesu s Plastikama,“ píše na sociálních sítích.

Sérií vulgarismů okomentoval i Mikuláš Bek, rektor Masarykovy university, který v čase kampaně nevpustil čestného předsedu SPOZ Miloše Zemana na akademickou půdu a prezident ho za to nepozval na hradní oslavy 28. října. „Já se naivně bál politické propagandy. Tohle by studenty neohrozilo, jen by jim to bylo za nás všechny hanba,“ řekl.

„Koho si lůza vybrala na Hrad, toho tam má,“ má ve věci jasno známý český novinář Jan Rejžek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…