Hovory z lánů. Jurečka jako zemědělec paroduje Zemana

01.01.2016 17:34

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) umístil na svůj facebookový profil novoroční projev. Nazval jej Hovory z lánů, podle názvu Hovory z Lán, jak se jmenoval dřívější pořad Českého rozhlasu vysílaný ze sídla prezidentů na lánském zámku. V něm se dotkl jak prezidenta Miloše Zemana, tak předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a předsedy hnutí Blok proti islámu Martina Konvičky.

Hovory z lánů. Jurečka jako zemědělec paroduje Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„Čeká nás 366 běžných dnů tohoto roku. To, jestli budou běžné, záleží jen na nás. Jestli jim dáme nějaký hlubší význam či smysl,“ uvedl Jurečka svá slova po tónech hudby z Mé vlasti skladatele Bedřicha Smetany.

„Věřím. Věřím v docela obyčejné věci. Věřím, že dělat poctivě se vyplatí. Možná ne hned, ale dlouhodobě ano,“ podotkl s tím, že věří, že poctiví a slušní lidé budou v tomto roce více slyšet. I když tady na Facebooku to budou mít těžké. Věřím, že strach není dobrý rádce. I když ho zaléváte konvičkou,“ rýpl si do protiislamisty Martina Konvičky. 

„Věřím, že státu a společnosti se dá sloužit bez ohledu na ekonomické zisky. Protože stát není firma,“ pokračoval ve svých útocích, tentokrát na Andreje Babiše (ANO). Zároveň řekl, že věří, že žijeme v krásné a hrdé zemi. „A i když není vše dokonalé a někdy nám to připomíná Kocourkov, jsem na svou zemi hrdý,“ dodal. Rychlá a laciná řešení nejsou optimální. „Rychlé mohou být jen rychlokvašky,“ doplnil.

„Věřím, že politik či státník by měl lidi spojovat, a nikoli vyslovovat nad těmi, se kterými nesouhlasí nebo mají jiný názor, rychlý ortel. To je příliš laciné. Věřím, že pravda je více než lež. Ale že o pravdě nesmíme jen mluvit nebo ji mít na standartě, ale musíme ji říkat,“ narážel Jurečka na hlavu státu Miloše Zemana. 

„Věřím, že má smysl držet slovo. V rodině, mezi přáteli, mezi národy, obzvláště mezi spojenci,“ sdělil s tím, že zároveň také věří, že umíme držet pohromadě a společně se radovat, a to nejen při sportovních vítězstvích.

„Věřím, nebo rád bych věřil tomu, že to vidíte podobně jako já. Přeji všem lidem dobré vůle, aby v tomto roce mohli více věřit v sebe, v nás, v obyčejné věci,“ uzavřel.

Prezident Miloš Zeman novoroční projevy hlavy státu zrušil, nahradil je vánočním poselstvím na druhý svátek vánoční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…