Hrad nakoupil „snajperky“ za sedm milionů. Nemůže je však v době míru použít

28.02.2014 10:26

Hradní stráži na Hradčany dorazilo minulý týden celkem osmnáct speciálních odstřelovacích pušek za sedm milionů korun. Zbraně dodala Česká zbrojovka Uherský Brod. Experti dodávku kritizují, vojáci Hradní stráže totiž nemohou v míru podle zákona tyto pušky, na rozdíl od policie, proti případným útočníkům použít.

Hrad nakoupil „snajperky“ za sedm milionů. Nemůže je však v době míru použít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

„Je to tak, přivezli nám je,“ potvrzuje velitel Hradní stráže Radim Studený, který nákup odstřelovaček obhajuje. Přesto je mu jasné, že jeho odstřelovači nemohou být nasazeni do ostré akce v době míru. Vyloučeno je rovněž i společné nasazení policejních a hradních odstřelovačů, pokud by si to okolnosti vyžádaly.

Jedná se  o osmnáct speciálních odstřelovacích pušek CZ 750 SNIPER. Mezi technické parametry patří dostřel 800 metrů, optický zaměřovač, noční vidění, laserový dálkoměr, mobilní meteostanice a na míru šitý přenosný kufr.

Hradní odstřelovači se podle plukovníka s novou puškou seznamují a sestavují harmonogram výcviku. „Cvičí tak, aby se v případě krizových situací či ohrožení země vyrovnali po měsíčním intenzivním tréninku těm nejlepším,“ vysvětluje plukovník serveru Aktuálně.cz s tím, že výcvik hradních odstřelovačů je přípravou na válečný stav. Kromě hlídání Hradu totiž mají jeho vojáci na starosti i ochranu důležitých objektů v míru či v případné válce.

Nákup pušek kritizuje jeden z předních bezpečnostních expertů, který nechápe, proč se Hradní stráž snajperkami vůbec vyzbrojuje. Expert pro Aktuálně.cz připomíná, že Hrad či zámek v Lánech nejsou vojenské objekty, ale kulturní památky. „Pokud bude prezidentovi něco hrozit, nebo se takové podezření objeví, policejní odstřelovači to určitě zvládnou. Přítomnost dalších odstřelovačů na Hradě je nesmysl, který si někdo vyvzdoroval,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…