Hradec Králové chystá velké oslavy na památku bitvy z roku 1866. Lítat budou kulky i miliony

03.04.2015 10:33

V příštím roce to bude 150 let od památné bitvy u Hradce Králové a Garda města chystá v souvislosti s tímto výročím spoustu doprovodných akcí. Kraj přispěje už s předstihem na všechny aktivity částkou 700 tisíc korun. Zástupci Gardy poodhalili také jeden ze svých velkých plánů, který by chtěli příští rok uskutečnit. Chystají zcela novou část bitevních ukázek.

Hradec Králové chystá velké oslavy na památku bitvy z roku 1866. Lítat budou kulky i miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Mohu prozradit, že bychom chtěli připravit připomínku druhé největší jezdecké srážky 19. století, která se odehrála u Střezetic a byla zároveň poslední svého druhu v dějinách evropského vojenství. Tehdy se krvavých bojů účastnilo téměř deset tisíc jezdců znesvářených stran. Naši rekonstrukci by provedla asi stovka jezdců, což by v rámci vojensko-historických ukázek v Česku bylo zřejmě největší shromáždění vojáků na koních. To vše u příležitosti odhalení nového památníku u Střezetic. Zatím jsme ve fázi domlouvání,“ uvedl Radek Balcárek z Gardy města Hradce Králové.

Kromě tradičních bitevních ukázek na Chlumu a okolí se bude konat řada mezinárodních konferencí, koncertů, výstav, projekcí a kulturní program v centru města Hradce Králové. Organizátoři rovněž chystají publikace, propagační materiály nebo upomínkové předměty. Své vlastní prezentační materiály připravuje také Královéhradecký kraj a město Hradec Králové, které by mělo tomuto výročí tentokrát tematicky věnovat svůj městský ples.

„Historie prusko-rakouské války je s naším regionem neodmyslitelně spjata a má i nadnárodní přesah. Každý rok si ji připomínáme a na slavnosti s ukázkami bitev chodí tisíce diváků. O to víc kulaté výročí v příštím roce láká, čekáme skutečně enormní zájem návštěvníků z Česka i zahraničí, chceme totiž akci dát evropský rozměr. Oslavy mají být opravdu velkolepé, proto dává Královéhradecký kraj jen na přípravné práce v letošním roce 700 tisíc korun,“ dodal náměstek hejtmana a radní pro oblast dotací Otakar Ruml.

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…