Hradní Jakl: Za amnestii může i Wagnerová

06.01.2013 11:02

Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová patřila k těm, kteří ostře kritizovali prezidenta republiky za novoroční amnestii. Tajemník hlavy státu Ladislav Jakl nyní někdejší místopředsedkyni ÚS upozornil, že to byla i ona, kdo se podílel na podkladech, z nichž prezident při svém rozhodování vycházel.

Hradní Jakl: Za amnestii může i Wagnerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tajemník prezidenta Ladislav Jakl

Když prezident vysvětloval, proč přikázal zastavit některá řízení, běžící již déle než osm let, odkázal na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva. Ten prý stanovil dokonce ještě kratší lhůtu šesti let. Proti tomuto tvrzení se ozvali právní experti, podle kterých žádné takové obecné pravidlo neexistuje a případné průtahy v řízení se vždy musí posuzovat individuálně.

Na tyto názory reagoval prezidentský tajemník Ladislav Jakl. „Na to je velká literatura a hodně odkazů. Některé najdete i v judikatuře našeho Ústavního soudu,“ vysvětloval Jakl. Jako příklad uvedl i jeden z nálezů, pod kterým „je podepsána i dr. Wagnerová, dnes tvrdící opak,“ uvedl Jakl pro server Lidovky.cz.

Senátorka prohlásila, že bylo nesprávné dávat amnestii na všechny případy, táhnoucí se déle než osm let, ale mělo být postupováno individuálně. Lidovky.cz však následně z nálezu obsáhle citují a dokazují, že nález naopak nabádá k individuálnímu posuzování. „Závěr o tom, zda doba, po niž trvalo konkrétní řízení, je ještě přiměřená či nikoliv, lze formulovat vždy s ohledem na zohlednění těchto faktorů, jimiž bylo řízení bezprostředně ovlivněno,“ píše se v nálezu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…