Hradní Kmoníček pohovořil v rádiu o velké chybě kolegy Ovčáčka, kterou by nechtěl opakovat

19.04.2015 18:03

Koza zůstane celá a patnáct vlků se tak trochu nažere. Těmito slovy okomentoval v Pressklubu Frekvence 1 chystanou koncepci české zahraniční politiky ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. Nijak zvlášť nešetřil mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka a se smíchem vychválil redaktora ParlamentníchListů.cz za velikonoční rozhovor s Milošem Zemanem.

Hradní Kmoníček pohovořil v rádiu o velké chybě kolegy Ovčáčka, kterou by nechtěl opakovat
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

Hned na úvod konstatoval, že prezident nezměnil stanovisko v případě účasti moskevské vojenské přehlídky. Prezident prý totiž řekl, že do Moskvy pojede, ale současně dopředu neřekl, že se zúčastní i přehlídky. „Takže prezident nemohl změnit rozhodnutí, které ještě neučinil,“ konstatoval Kmoníček s tím, že to z logického hlediska nedává smysl. Prezidentovo rozhodnutí neúčastnit se přehlídky prý může být inspirací pro další evropské prezidenty. „Ale kdybych vám teď řekl které, tak bych se za dva dny dočetl, že jsem zopakoval Ovčáčkovu chybu v prozrazení účasti slovenského premiéra Roberta Fica na přehlídce. Já to proto neřeknu, 11. května si to spočítáme a uvidíme,“ poznamenal k tématu host se smíchem.

Koza zůstane celá a patnáct vlků se tak trochu nažere

Ačkoli jde o pozvání jednoho prezidenta určené druhému, takže rozhodně nepůjde o soukromou cestu Miloše Zemana, delegace, která s ním pojede, bude velmi malá, asi tak šest lidí. A když už se tak říká, že do Moskvy nikdo nepojede, tak do Moskvy dorazí představitelé zemí, kteří reprezentují asi čtyři miliardy lidí žijících na této planetě. Mezi jinými z Indie.

Záznam pořadu si poslechněte ZDE

Ve druhé polovině pořadu rozebíral chystanou zahraniční koncepci České republiky. „V kostce řečeno tak trochu bude spokojená pravice i levice, ale nikdo nebude spokojen stoprocentně, takže se ozvou stížnosti. Koza zůstala celá a kolem ní bude pobíhat asi tak patnáct českých diplomatických vlků, kteří budou mít pocit, že se nažrali jen tolik, aby zahnali hlad,“ shrnul podobu chystaného materiálu host.

Pár slov padlo i o velikonočním rozhovoru prezidenta Zemana pro PalamentníListy.cz, který byl podle Kmoníčka poměrně nevinný. „Ale pan redaktor odvedl perfektní práci, protože na závěr poměrně nudného rozhovoru o tom, jak ptáčci zpívají, se rychle zeptal na amerického velvyslance a kardinála Vlka,“ uvedl se smíchem host.

Pokud jde o často zmiňovanou cestu Kmoníčka na velvyslanecký post ve Washingtonu, zatím prý není nic jisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…