Hradní Mynář: Do vlády s ČSSD bych šel, ale nesmí tam být Sobotka a jeho papoušek Zaorálek

28.09.2013 9:45

Kancléř prezidenta a bývalý šéf Strany práv občanů - zemanovců Vratislav Mynář v rozhovoru pro Právo mluvil o případné povolební spolupráci s ČSSD. SPOZ je podle něj personálně připravena do vládního projektu se sociálními demokraty vstoupit. Jenže se mu nelíbí možná spolupráce s Bohuslavem Sobotkou a Lubomírem Zaorálkem.

Hradní Mynář: Do vlády s ČSSD bych šel, ale nesmí tam být Sobotka a jeho papoušek Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Spekulace o tom, jaké koalice mohou po volbách vzniknout, jsou na denním pořádku. I SPOZ tedy musí řešit své představy o svém působení, pokud se dostane do Poslanecké sněmovny. Prezident Miloš Zeman se již dříve nechal slyšet, že by SPOZ neměla jít do vlády. Deník Právo proto zajímalo, zda hodlají vyslyšet prezidentův názor.

„Odlišil bych to časově. Určitě vyslyšíme radu čestného předsedy, abychom nespěchali zbytečně do vlády. Na druhou stranu si dnes troufnu říct, že SPOZ za poslední měsíc doznala velmi pozitivních dramatických změn. Není tajemstvím, že za nás kandiduje pět aktivních ministrů, kteří jsou skutečnými odborníky,“ říká Mynář.  Výzva pana prezidenta podle něj zazněla v době, kdy SPOZ nebyla personálně připravena.  „Jinými slovy, pokud po volbách vznikne vládní projekt, kdy bude ČSSD potřebovat partnera, tak SPOZ bude personálně připravena do tohoto projektu vstoupit,“ vysvětlil.

ČSSD možná v otázce lídra zváží voličské preference

Otázky na možnou vládní koalici ČSSD a SPOZ se stále množí. Vratislav Mynář však poukázal na určité vnitřní pnutí v ČSSD, které naznačuje soupeření zejména mezi hejtmanem Michalem Haškem a předsedou Bohuslavem Sobotkou. Mynář se podle svých slov domnívá, že ČSSD by měla po volbách reflektovat voličské preference.

„Umím si představit, že v případě, že kdokoli ze soc. dem. významně uspěje díky preferenčním hlasům, ČSSD zváží, kdo je tím správným lídrem,“ uvedl pro Právo.

Kde se bere v ČSSD ta drzost?

Velkým tématem je problém s OKD, a to jak s propouštěním horníků, tak s firemními byty, které majitelé vyvedli do jiné společnosti. Před volbami ho zvedá SPOZ i ČSSD. Mynář v rozhovoru pro Právo potvrzuje, že zemanovci dlouhodobě na Ostravsku spolupracují s lidmi z občanského sdružení, kteří se problémem s bývalými byty OKD zabývají. „Usilovně bojují za to, aby tato kauza z roku 2004 byla dotažena do konce a nejen zametena pod koberec,“ říká Mynář.

Zároveň v rozhovoru nesmlčel podíl ČSSD na privatizaci OKD, včetně zmíněných bytů. „Přijde mi nehorázné, jak papoušek pana Sobotky, pan Zaorálek, si vůbec dovolí se do tohoto tématu pustit. Lidé mají dobrou paměť. A přesně vědí, že to byl pan Sobotka v roli ministra, který přihrál malou domů panu Bakalovi v podobě pod cenou prodaných zaměstnaneckých bytů OKD. Vůbec nevím, kde se bere v soc. dem. ta drzost zvedat toto téma,“ rozčiluje se Vratislav Mynář.

Omluva asi nebude stačit

„Bohuslav Sobotka by měl přiznat chybu a omluvit se. Ovšem obávám se, že omluva lidem za předání bytů finančnímu žralokovi, za ponížení a léta strádání v těch bytech nemusí stačit,“ říká prezidentův kancléř. Domnívá se tedy, že otázka Práva, zda si lze za těchto okolností představit spoluvládnutí, je na místě. „Ano, je to správná otázka. Přiznám se, že s člověkem, který vystupuje na mítinku se slovy, že bude podporovat horníky, ať je to pan Zaorálek, nebo pan Sobotka, sedět v jedné vládě, když tuto katastrofu způsobili, tak si to neumím představit.“

V závěru rozhovor Mynář vyslovuje domněnku, že možná i v ČSSD může dojít k diskusi, jestli v souvislosti  s výbušnými problémy na severní Moravě je správné spojení s předsedou Sobotkou. „Tam se může udát ještě spousta věcí,“ naznačuje možný vývoj Vratislav Mynář.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…