Hradní kancléř použil Babišova slova o placení daní proti němu. Podívejte se

14.04.2014 17:53

Zaplatil jsem 39 milionů na daních, čímž jsem přispěl na státní dluh, vyjádřil se v neděli Andrej Babiš k výzvě prezidenta Miloše Zemana, aby také přispěl do jeho fondu na splácení státního dluhu. Podle kancléře Vratislava Mynáře je ale nemyslné říkat, že splněním zákonné povinnosti někdo přispěl na státní dluh.

Hradní kancléř použil Babišova slova o placení daní proti němu. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

„K 31. 3. byl státní dluh 1683,4 miliard. Za rok 2013 úrokové náklady 50,6 miliardy, čili 5,78 milionů za hodinu. Zemanův fond zatím vysbíral na 37 minut úroku. Za rok 2013 zaplatím jako fyzická osoba 39 milionů na daních a moje firmy 608 milionů. Na státní dluh jsem tím přispěl, dám i na Zemanovu sbírku,“ napsal v neděli na Twitteru šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky a jeden z členů správní rady prezidentského fondu Vratislav Mynář se v komentáři pro ParlamentníListy.cz pozastavuje nad tím, že ministr financí uvádí splnění své daňové povinnosti jako příspěvek ke snižování státního dluhu.

Placení daní nařizuje zákon, jakýpak příspěvek na státní dluh…

„To, že kdokoli v České republice platí daně, je přece zákonná povinnost. Mluvit o tom, že někdo na splácení státního dluhu přispívá tím, že plní svoji zákonnou povinnost, tomu nerozumím. Jde přece o automatickou věc a nikoli o něco, co by člověk dělal navíc. Pokud někdo daně neplatí, porušuje zákon a nesl by za to důsledky,“ sdělil Mynář.

Ten však podle svých slov přivítal, že se Andrej Babiš hodlá přidat k iniciativě prezidenta. „Musím říct, že jsem velmi rád, že se pan Babiš přidá k té symbolické iniciativě pana prezidenta v umořování státního dluhu, který se pohybuje v nebeských výšinách. Otázkou samozřejmě je, v jaké výši pan Babiš přispěje. Pevně věřím, že s jeho příjmy a funkcí by to mohlo být poněkud zajímavější než jen symbolické. Znovu říkám, že mě ta iniciativa pana Babiše velmi potěšila a jsem rád, pokud se k tomu opravdu připojí,“ uvádí pro redakci ParlamentníchListů.cz prezidentův kancléř.

„Pan prezident začal boj s větrným mlýnem, je to pochopitelně velmi symbolické a já budu rád, když se k nám připojí každý, kdo s tím chce něco udělat. V každém případě stojím za tím, co už řekl pan prezident, že existuje spousta lidí, kteří by se k tomu měli připojit a spousta lidí, kterým by tato morální facka sedla,“ dodal Vratislav Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…