Hradní mluvčí se vysmál ódéesáku Blažkovi. Má prý pokřivené vidění

20.01.2015 18:21

Vyjádření exministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) o komplotu a kabinetní hře při výměně šéfa Nejvyššího soudu jsou pokřiveným viděním reality. ČTK to dnes řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Hradní mluvčí se vysmál ódéesáku Blažkovi. Má prý pokřivené vidění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

O komplotu a kabinetní hře hovořil Blažek dnes s novináři v reakci na výměnu předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Ivy Brožové a její nahrazení dlouholetým soudcem NS Pavlem Šámalem. "Taková falešná hra, že se paní doktorka Brožová náhle rozhodla, že odejde z funkce a pan prezident náhle a okamžitě má kandidáta, kterého téměř druhý den bude jmenovat, je hra, která, si myslím, poškozuje dobré jméno justice," poznamenal Blažek. Média by podle něj měla zjistit pravé důvody odchodu Brožové a navržení Šámala.

Předsedkyně NS Brožová rezignuje ve středu

Podle Ovčáčka je Blažkovo vyjádření "pokřiveným viděním reality". Hradní mluvčí řekl, že výběr kandidáta na pozici šéfa NS nebyl otázkou hodin. Prezident Miloš Zeman se podle něj rozhodoval "na základě odbornosti a profesní dráhy kandidáta".

Předsedkyně NS Brožová rezignuje ve středu a na její místo prezident Zeman ve čtvrtek jmenuje experta na trestní právo a dlouholetého soudce NS Pavla Šámala, řekl dnes novinářům prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Důvodem rezignace je podle mluvčího Nejvyššího soudu Petra Knötiga důchodový věk Brožové. Ta chce zároveň také vyjít vstříc dalším změnám ve vedení soudu.

Brožová vede Nejvyšší soud od roku 2002, dokázala odrazit pokus o své odvolání tehdejším prezidentem Václavem Klausem a ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Zastal se jí Ústavní soud, kde dříve také působila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…