Hradní šéfdiplomat Kmoníček: Rusnokova slova k Mandelovi Česko nepoškodí

09.12.2013 6:46

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček soudí, že výroky premiéra Jiřího Rusnoka v souvislosti s úmrtím Nelsona Mandely nijak nepoškodí Česko v zahraničí. Světový tisk prý jeho slova přetiskl jako etnickou kuriozitu, říká v rozhovoru pro MF Dnes.

Hradní šéfdiplomat Kmoníček: Rusnokova slova k Mandelovi Česko nepoškodí
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Do médií unikla streamová nahrávka ČT24, která měla být uším veřejnosti nepřístupná. Premiér Jiří Rusnok v ní sděluje ne zrovna nejslušnějším způsobem ministru obrany v demisi Vlastimilu Pickovi, že se mu nechce jet na pohřeb Nelsona Mandely a doufá, že se ho zúčastní prezident Miloš Zeman. Jeho výroky neunikly pozornosti ani zahraničních médií.

Podle šéfa hradního zahraničního odboru Hynka Kmoníčka ale Českou republiku Rusnokova slova nijak nepoškodí. Osobně vnímá rozhovor premiéra s ministrem jako nešťastný, jak ale sám říká, není to poprvé, co se něco podobného stalo, a připomíná rozhovor expremiéra za ODS Mirka Topolánka s francouzským politikem a bývalým prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Žádný větší negativní dopad

Kmoníček se neobává, že by nahrávka měla větší negativní dopad. "Rozhovor se Nelsona Mandely a jeho osobnosti přímo netýkal. Myslím, že nám to v ničem nepomůže, ale že to světový tisk přetiskl spíše jako etnickou kuriozitu," říká v rozhovoru pro MF Dnes. Kmoníček také rovnou vylučuje, že by aféra mohla poškodit ekonomické vztahy s Afrikou. Představa, že africký tisk sleduje dění v Česku a výroky našich představitelů, podle něj není realistická.

Že na pohřeb nakonec jede ministr zahraničí v demisi Jan Kohout, považuje Kmoníček za správné rozhodnutí, stejně jako to, že se Rusnok za své výroky omluvil. Oficiální omluva České republiky je podle něj ale zbytečná.

Kde je problém?

Zástupce šéfredaktora MF Dnes Karel Škrabal ve svém komentáři na toto téma přemítá, zda jde o legraci, smutný skandál, nebo se vlastně nic zvláštního nestalo. Sám se ale domnívá, že je na pováženou, jakým způsobem se představitelé státu vyjadřují. Ovšem na druhou stranu se prý sám čas od času neubrání použití ostřejšího výrazu a vyjadřování politiků tohoto rázu v soukromí je to poslední, co by mu vadilo.

Ptá se tedy, zda není větším problémem to, že se podobná nahrávka vůbec dostala na veřejnost. Novináři podle Škrabala bývají označování za viníky úpadku, na kterém se mají nejen v tomto případě podílet tím, že informaci o úpadku zveřejní. "Stačí to nevědět a už to neexistuje, to je také pokrytectví," konstatuje ale zástupce šéfredaktora.

Premiér Rusnok na průšvih reagoval, jak prý nejlépe mohl - rychle se omluvil. "Co nám tedy řekl tento skandál? Nic víc než co jeho hlavní aktér Jiří Rusnok: 'Je to v prdeli'," uzavírá Karel Škrabal svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…