Hradní stráž plánuje nákup střeleckého simulátoru. Za dvanáct milionů

05.12.2015 19:17

Hradní stráž plánuje nákup střeleckého simulátoru. Ve virtuálním prostředí Pražského hradu a lánského zámku na něm budou nacvičovat situace, které by mohly během jejich ochrany nastat. Na dotaz ČTK to uvedla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Zařízení by mělo stát podle předpokladů uvedených ve věstníku veřejných zakázek 12 milionů korun.

Hradní stráž plánuje nákup střeleckého simulátoru. Za dvanáct milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na druhé nádvoří Pražského hradu

"Střelecký simulátor bude určen pro kompletní výcvik střelecké přípravy vojáků Hradní stráže, který se bude soustřeďovat jak na manipulaci se zbraní, tak například na řešení různých modelových situací ve virtuálním prostředí simulujícím reálné prostory Pražského hradu a Státního zámku Lány," uvedla Zechmeisterová. Simulátor se bude skládat z replik zbraní, projekčního plátna, projektoru, kamerového systému, hardwaru a softwaru s virtuální databází různých prostor.

Zechmeisterová poznamenala, že zakázka ještě nebyla vypsána. Předběžné oznámení, které bylo ve věstníku veřejných zakázek uvedeno, se zveřejňuje minimálně 30 dní před vyhlášením zakázky.

O vyšším zabezpečení Hradu se více začalo hovořit po zářijové akci umělecké skupiny Ztohoven, která vyvěsila na střechu červené trenýrky. Kvůli incidentu skončili ve funkcích velitel Hradní stráže Radim Studený, šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres a ředitel bezpečnostního odboru Jan Fulík.

Podle zástupců Hradu se ale bezpečnostní opatření plánují již několik měsíců a mají prý souvislost s obecnou hrozbou teroristického útoku. Podle kancléře Vratislava Mynáře by vstup do katedrály svatého Víta měly v budoucnu pomáhat střežit bezpečnostní rámy. Prezidentská kancelář chce také dokončit kamerový systém, který bude monitorovat okolí Hradu. Ve dvou ulicích směřujících k Hradu by měly být přejezdové detekční brány, řekl Mynář na začátku listopadu ve Sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…