Hranice prolomena, na migranty letí „slzák“, Merkelová se zlobí. A Jiří Ovčáček...

29.02.2016 14:55

Na hranicích Řecka a Makedonie vypukl protest, jehož cílem bylo dostat se přes zavřené hranice. Policie použila na skupinu zhruba tří set iráckých a syrských migrantů slzný plyn. Nakonec jich několik set však policisté pustili na druhou stranu. Své k tomu už řekl i Jiří Ovčáček. Informuje The Telegraph.

Hranice prolomena, na migranty letí „slzák“, Merkelová se zlobí. A Jiří Ovčáček...
Foto: worldwide.com
Popisek: Hraniční přechod, ilustrační foto

Skupina několika set migrantů se dnes za pomocí beranidla pokusila dostat skrz řecko-makedonskou hranici. Na té totiž stojí plot omotaný ostnatým drátem a přítomen je i kordon policejních těžkooděnců. Ti na migranty použili slzný plyn.

Několika lidem se podařilo prorazit beranidlem plot, který však policisté následně opět zavřeli, na druhou stranu se totiž nikdo z přítomných nepokusil dostat. Na záběrech, které uveřenilo Rádio Svobodná Evropa, je pak vidět zničený plot a policie, která rozhání dav slzným plynem.

Policie poté, co se několik hodin trvající nepokoje uklidnily, pustila přes hranice skupinu zhruba tří set migrantů. Hranice však následně opět zavřela a nechala za nimi několik tisíc dalších lidí.

Postupné propouštění lidí přes hranice je jedním z mnoha restriktivních opatření, která se po rakouském zpřísnění pravidel rozšířila dominovým efektem až do Řecka. To nyní čelí hrozbě, že do něj přijde mnohem více migrantů, než bude schopno odejít.

K situaci se vyjádřila v rozhovoru i německá kancléřka Angela Merkelová, která zdůraznila, že nemůžeme ponechat Řecko bez pomoci, přičemž ukázala právě na Rakousko jako viníka současné řecké situace.

„Pokud jedni trvají na svých hranicích, ostatní trpí. To není moje Evropa,“ řekla Merkelová.

Mezitím se však na hraničním přechodu v řeckém Idomeni kupí další lidé. Uprchlický tábor v místní vesnici má kapacitu 1500 osob, v současnosti v něm však přebývá více než 6000, jelikož Makedonie, stejně jako Rakousko, zavedla přísnější kontroly na hranicích a přestala na své území pouštět občany Afghánistánu.

Slovinsko, Chorvatsko a Srbsko se následně přidaly k zavedení přísnějších opatření a nyní tak všechny čtyři země pustí přes hranice maximálně 580 osob za den.

A Evropská komise zatím projednává možnost poskytnout Řecku humanitární pomoc, v případě že se jeho situace ještě zhorší.

K situaci se již vyjádřil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který pokus o násilné překonání hranic označil za koordinovaný, stejně jako tomu bylo v Maďarsku. 

„Zajímavé je, jak se opakuje maďarský scénář. Agresivní a násilný pokus prorazit řecko-makedonskou státní hranici nese opět známky koordinovaného postupu. Nechybí lkající promigrační aktivisté, kteří se spolu s přítomnými médii starají o propagační stránku věci,“ napsal na svém profilu na Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…