Hřbitovy a pohřbívání muslimů. Dienstbier se postavil do cesty Šlechtové

07.10.2016 10:39

Hned v počátku zarazil klíčový zákon z dílny ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) úřad ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Jde o zákon, který by po 15 letech zasáhl do pravidel pohřbívání nebožtíků. Informuje o tom server Echo24 s tím, že Dienstbierův úřad měl připomínky hlavně k vymezení veřejných a neveřejných pohřebišť, na kterých by se nově umožnily pohřby bez rakve. To u nás praktikují hlavně muslimové.

Hřbitovy a pohřbívání muslimů. Dienstbier se postavil do cesty Šlechtové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod na Vyšehradský hřbitov

„Nedostatků byla v novele celá řada. Kdyby to bylo jen několik konkrétních připomínek, návrh zákona se dofinalizuje s předkladatelem na zasedání Legislativní rady vlády. Šlo o celou řadu věcných i legislativně-technických záležitostí, které je ještě třeba vyjasnit,“ řekl serveru k novele zákona o pohřebnictví Jiří Souček z tiskového odboru ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, který současně stojí v čele Legislativní rady vlády (LRV).

  • Celý text je ZDE

Přepracovat tak bude muset resort Šlechtové podle Součka předně pasáž upravující veřejná a neveřejná pohřebiště.

Novela zákona, kterou ministryně připravovala dva roky, by měla v této oblasti nově umožnit pohřby bez rakve dle některých náboženských zvyklostí na neveřejných hřbitovech a naopak na těch veřejných je zakázat. Přestože současná legislativa automaticky počítá s pohřbíváním do rakve, výslovně to neřeší. Šlechtová by to teď chtěla napravit. Způsob uložení ostatků by si hřbitovy určily v provozním řádu, který by musel následně schválit krajský úřad i místní hygienická stanice.

Vyjádření Ministerstva pro místní rozvoj:

Obětí předvolebního boje se stala i novela zákona o pohřebnictví 

Návrh novely zákona o pohřebnictví z dílny Ministerstva pro místní rozvoj prošel s všeobecným výsledným konsensem Legislativní radou vlády (LRV) a bude začátkem příštího týdne zaslán vládě. Na LRV proběhla standardní právní diskuze, která je běžná u všech návrhů zákonů předkládaných vládě. Veškeré výhrady byly vysvětleny nebo zapracovány a následně projednány a odsouhlaseny se zpravodaji a vládní legislativou.

Článek zveřejněný v pátek těsně před volbami na serveru Echo24 tedy naprosto neodpovídá realitě.

Novela zákona o pohřebnictví má zabránit především zneužívání situace pozůstalých takzvanou pohřební lobby k draze placenému nedůstojnému nakládání s ostatky. Je opravdu ostudné, že zrovna novela tohoto zákona byla zneužita k předvolebnímu boji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…