Hrdino, ukaž hubu! Drsné hádky a zásah policie u Gottwaldova hrobu

25.02.2013 16:50

REPORTÁŽ Oslavné ódy na Vítězný únor 1948, vlající prapory s Leninem, ale i drsné nadávky, hádky a zásah policie. To všechno provázelo letošní komunistickou připomínku převzetí moci komunisty před pětašedesáti lety. U Gottwaldova hrobu se sešla zhruba stovka lidí.

Hrdino, ukaž hubu! Drsné hádky a zásah policie u Gottwaldova hrobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příznivci komunistů uctili památku "Vítězného února" na hrobě Klementa Gottwalda zpěvem Internacionály

Jako každým rokem se i letos v den výročí „Vítězného února“ sešlo tvrdé jádro českých komunistů u hrobky prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda na pražských Olšanských hřbitovech. S hlavním slovem, již tradičně, vystoupila poslankyně KSČM Marta Semelová.

Její řeč byla především filipikou vůči polistopadovému systému a chválou režimu, který se v Československu právě po 25. únoru 1948 chopil moci.

Únor 1948 prý otevřel cestu pro naději lidstva

„Co máme dnes? Drahé potraviny, mnoho bezdomovců, vysokou nezaměstnanost. Je to prý svoboda a demokracie. Ale pro koho? Pro pár zbohatlíků a pro církve, které dostanou darem peníze nás všech,“ řečnila nad Gottwaldovou hrobkou Semelová.

Události v únoru 1948 podle jejích slov otevřely cestu k naději lidstva. Poslankyně také ocenila řadu komunistických či levicových organizací, které si každoročně výročí připomínají a na jeho odkaz neplivou.

Nečas se sklání před Sudeťáky

Pustila se však i do Petra Nečase za jeho vystoupení v bavorském zemském sněmu. „Premiér se poslušně sklání před Sudeťáky!“ uvedla Semelová, načež shromážděný dav začal skandovat „hanba, hanba“.

První místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek velmi tvrdým způsobem kritizoval období první republiky. Skutečná svoboda podle něho přišla až po druhé světové válce. „Lidé chtěli svobodu, a proto vyhrála KSČ,“ tvrdil Šimůnek.

Gottwaldovi přívrženci při projevech mávali prapory s vyobrazením bolševického diktátora Lenina, sovětskými vlajkami i prapory Svazu mladých komunistů Československa. Po celou dobu akce jim však po boku stáli protikomunističtí aktivisté s plakáty Milady Horákové, generála Heliodora Píky či umučeného číhošťského faráře pátera Josefa Toufara.

Zpěv Internacionály přerušilo hlasité bušení do hrnce

V okamžiku, kdy se komunisté na pokyn Marty Semelové pustili do zpěvu Internacionály, začala jedna z antikomunistek hlasitě tlouct lžící do kovového hrnce a někteří další do toho křičeli „fůj, fůj, hanba…“ Jeden z nich také vykřikl, že zpívat Internacionálu je totéž jako pět nacistické písně.

Aktivistku s hrncem však násilně přerušila policie, což jen dál vyhrotilo situaci. Ostatní protestující začali na policisty křičet, proč si nevšímají zakázaných komunistických symbolů. Z původně dvou oddělených skupin se stalo několik malých hloučků, kdy se vzájemní odpůrci překřikovali, kdo má pravdu a kdo překrucuje historii.

„Hrdino, ukaž hubu“

Když chtěl svoji „pravdu“ hájit jeden z mladých komunistů s cele zahaleným obličejem, protestující se s ním náležitě vypořádali. „Hrdino, ukaž hubu! Pak se můžeme bavit,“ vzkázali mladému soudruhovi. Ten se ohradil slovy, že přece máme demokracii. „Ty máš co mluvit o demokracii, sundej šátek!“ opáčili mu.

Během drobných šarvátek, brutálních hádek a překřikování kolem účastníků procházela odhadem osmdesátiletá Gottwaldova příznivkyně a všem se chlubila, že má na sobě socialistické oblečení i boty, neboť jen tehdy prý ještě bylo kvalitní.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…