Hřebejk: Bleju z Babiše a Ovčáčka. Stydím se za ně

24.09.2018 9:54

Český režisér Jan Hřebejk se rozhovořil s moderátorem Pavlem Štruncem na webu Info.cz. Mimo jiné také o tom, jak „bleje z Babiše a Ovčáčka“. „Hnusné partě o žádný migranty nejde,“ poznamenal mimo jiné Hřebejk.

Hřebejk: Bleju z Babiše a Ovčáčka. Stydím se za ně
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Režisér Jan Hřebejk

Hřebejk sám se snaží dostat do zastupitelstva na Praze 5, v nadcházejících komunálních volbách kandiduje za Starosty a nezávislé. Podle jeho slov je totiž třeba oponovat demagogicko-pohromistickým náladám. 

Video najdete ZDE.

Anketa

Jak raději pomoci sirotkům ze Sýrie?

hlasovalo: 14718 lidí

Své pak Hřebejk řekl k Babišovu vyjádření ohledně (ne)přijetí syrských sirotků. „Je to hnus, eklhaft, stydím se za to,“ uvedl k reakci Andreje Babiše (ANO). „Pohrdám těmi názory. Když slyším Babiše mluvit, nebo si přečtu tweet Jiřího Ovčáčka, tak z toho bleju. Stydím se za to, že jsou příslušníky stejného národa jako já. Vždyť o nic nejde, za Zemanovy vlády jsme přijali tisíce lidí,“ poznamenal Hřebejk. „Žijeme v bezpečné zemi, nehrajme s policajty, s kamerami do ulic. Problém migrace, problém ohrožení islamismem v Praze neexistuje. Stejně jako se mi příčí tenhle pseudonacionalismus, jako se mi příčí tahleta populistická demagogie Babiše, Ovčáčka, Zemana nebo Klause mladšího, to je pro mě jedna hnusná parta, ale stejně tak se mi z duše příčí politický islamismus,“ zdůraznil Hřebejk. V této zemi musíme řešit jiné věci než politický islamismus. 

„O migraci se mluví, ale tady to není problém. Já když se dívám na billboard Havířov bez migrantů, nejsem si vědom, že by Havířov atakovali migranti. Oni neatakují ani Prahu, natož Havířov. Považuji za účelové, že hrajeme s tím tématem strachu a ohrožení. Mají se nastolovat otázky, které se týkají lidí. Většiny lidí se ale migrace netýká,“ poznamenal Hřebejk, pro nějž jde o strašák a o fiktivní téma. 

„Je na nás, abychom zvažovali, do jaké míry jsme ochotni a schopni pomoct. Ale problém, že by oni atakovali českou kotlinku, ten já nevidím. Myslím si, že se jenom hraje s tím strachem. Je jednoduché na někoho ukazovat. Jde o latentní fašismus, jinak to nazvat nemůžu,“ podotkl. 

„Chtěl bych znít spíš hlasem uklidňujícím. Nemějme pocit, že nás ohrožují migranti,“ zdůraznil Hřebejk. „Lidé se nemají hnát proti lidem,“ řekl Hřebejk také jednoznačně. 

„Myslím si, že řada lidí, kteří třeba volí Tomia Okamuru, tak ho volí proto, že má špatné informace. Tento rasista a xenofob prostě pracuje s nedostatkem informací. Nebo s množstvím zkreslených informací,“ zmínil dále kriticky Hřebejk. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…