Hřebejkovi ruply nervy: Ať to Zeman uspořádá! Třeba...

21.10.2020 17:50

Po dnešním vyhlášení přísnějších opatření kvůli koronavirové epidemii se v některých vařila voda. A režisér Jan Hřebejk dokonce neváhal napsat tweet, z něhož je de facto patrné, co si přeje v případě prezidenta Miloše Zemana.

Hřebejkovi ruply nervy: Ať to Zeman uspořádá! Třeba...
Foto: Screen: DVTV
Popisek: Režisér Jan Hřebejk v pořadu DVtv.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
V souvislosti s koronavirovou epidemií dochází v Česku k dalším omezením. Opatření proti covidu-19 z posledních týdnů totiž podle vlády zatím nefungují. Premiér Andrej Babiš (ANO) se omluvil, že lidem znepříjemní život.

„Naše vláda přistoupila k dalším zásadním opatřením v boji s pandemií covid-19, a to vzhledem k situaci a dramatickému nárůstu pandemie,“ zahájil tiskovou konferenci Andrej Babiš (ANO). Dosavadní opatření podle něj nezploštila křivku a nefungují tak, jak by se očekávalo. Podle něj se nyní vláda snaží zabránit kolapsu zdravotnictví. Vláda se tak rozhodla omezit pohyb a kontakty s dalšími lidmi na nezbytně nutnou dobu. „Samozřejmě s výjimkou cest do práce, nezbytných cest za rodinou, nákupu základního sortimentu, nutné pomoci blízkým a cest k lékaři,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Pohyb v přírodě je možný do dvou osob.

„Vláda doporučuje zaměstnavatelům podporovat práci z domova, omezit výkon prací, které nejsou nezbytné pro jejich činnost, a omezit přímý kontakt se zákazníky,“ uvedl také Prymula, podle nějž jsou nová opatření nezbytná kvůli tomu, že se nepodařilo snížit reprodukční číslo. Opatření se podle něj budou rozvolňovat až ve chvíli, kdy reprodukční číslo klesne pod 0,8 a ubyde vážných případů.

Vláda nařídila uzavření maloobchodů a služeb, samozřejmě s výjimkou prodejen se základním sortimentem. Velkoobchodní prodej zůstává bez omezení. Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze potraviny, drogerie, lékárny a další provozovny uvedené v usnesení vlády. Uzavření obchodů platí od zítřejší šesté hodiny ranní.

Vláda rovněž omezila přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu. Dnešní opatření platí do 3. listopadu. 

„Uspořádat oslavu 28. 10. mi přišlo ze strany Hradu jako mocenská arogance. Dnes jsem se ale přistihl, že do ní zároveň vkládám jisté naděje,“ poznamenal dnes odpoledne režisér Jan Hřebejk. Naráží snad tak na to, že by přál prezidentu Miloši Zemanovi nákazu?

Hrad je přitom obestřen tajemstvím, na které poukázala i redaktorka Zuzana Černá. Prezident Miloš Zeman se totiž v minulých dnech sešel s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem, který byl následně pozitivně testován. Pozitivní je i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Jan Hamáček se pravděpodobně nakazil na čtvrtečním jednání s Miroslavem Tomanem. Miroslav Toman ve středu jednal s prezidentem Milošem Zemanem. Mohla by česká veřejnost znát validovaný test na koronavirus vrchního velitele ozbrojených sil?“ ptá se s výzvou na hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka Černá.

„Ano, mám bohužel také koronavirus, testy na covid-19 potvrdily, že jsem pozitivní. Pravděpodobně jsem se nakazil na jednání s ministrem zemědělství. Jsem doma v izolaci, ale pracuji dál on-line včetně jednání vlády. Prosím, dávejte na sebe pozor,“ oznámil dnes sám Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…