Hřib to věděl: Vypukne akorát chaos, vykládal o registraci k očkování večer z ČT

15.01.2021 15:56

Totální chaos! Pirátský primátor hlavního města Prahy nenechal ještě večer před jeho spuštěním nit suchou na systému rezervací k očkování. „Ať už se zítra přihlásí lidí málo, nebo hodně, tak vypukne akorát chaos,“ prorokoval ještě ve čtvrtek večer. A v pátek ráno celý systém opravdu zkolaboval.

Hřib to věděl: Vypukne akorát chaos, vykládal o registraci k očkování večer z ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ještě den před spuštěním v Událostech, komentářích ČT zkritizoval vládu za zpackaný registrační systém k očkování. A v pátek ráno se ukázalo, že měl pravdu. Ukázalo se např., že očkovací centra s tímto rezervačním systémem neumí pracovat a nejsou na něj napojena.

Ať už se zítra přihlásí lidí málo, nebo hodně, tak vypukne akorát chaos,“ varoval Hřib.

Vycházel přitom z toho, že v pražských nemocnicích už se očkuje, jen se objednávají po telefonu. A teď nastane zmatek, který systém dostane přednost. Ten telefonický, nebo ten elektronický. „Tohle měla vláda řešit od chvíle, kdy objednala v EU vakcíny. Teď tu vidíme akorát takový abrakadabra management,“ nešetřil kritikou Hřib.

„To primární selhání je skutečně v tom, že ten systém se měl připravovat v době, kdy se podepsala smlouva o vakcínách. A nemuselo docházet k tomu, že vy teď nutíte osmdesátileté lidi, aby se registrovali přes internet a nutíte je vyplňovat informace, které o nich jejich zdravotní pojišťovna už dávno ví. Takže celou tu akci s tím formulářem jsme si mohli odpustit a dělat to úplně jinak. Teď mě tedy zajímá odpověď na jedinou věc, kdy se opravdu lidé budou moct očkovat,“ zdůraznil Hřib.

Poslanec Julius Špičák (ANO), jenž je vystudovaným lékařem stejně jako Hřib, to viděl tak, že pevně stanovené datum ostrého startu systému bude lidi motivovat k ještě většímu výkonu, aby všechno fungovalo.

„Samozřejmě, že ten start bude provázen problémy. To prostě jinak ani nemůže být. Podívejme se na to, jak je to v Německu,“ řekl Špičák.

Primátor okamžitě oponoval, že registrační systém obsahuje jeden jednoduchý formulář, takže v samotné technice celého systému nevznikne problém.

Podle Špičáka vláda mohla očkovací systém připravit dřív, ale prý o to nebyl zájem. „Já jsem tady tu poptávku nezaznamenal,“ pravil zákonodárce za hnutí ANO. 

Podle Hřiba ale vláda měla jednat v předstihu. Mohla přitom spolupracovat např. s pojišťovnami.

Dnes mohou lidé hledat pomoc na lince 1221, případně u svých lékárníků.

Hřib si dokáže představit, že by mohli občany očkovat také lékárníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…