Hřmění kolem Hradu. Hovoří rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

21.10.2016 19:16

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v pátečním Interview ČT24 vstoupil do slovní bitky mezi prezidentem Zemanem, resp. jeho mluvčím Jiřím Ovčáčkem, a většinou rektorů, kteří odmítli přijít na Hrad na oslavy státního svátku 28. října, pokud Miloš Zeman nepozve i ty rektory, kteří s prezidentem v minulosti vedli spory. To se zatím nestalo. Zima se vyjádřil i k návštěvě dalajlámy v Praze a k počínání hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Hřmění kolem Hradu. Hovoří rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní inaugurace rektora UK Tomáše Zimy ve velké aule Karolina

„Já bych neřekl, že zůstal nějaká pachuť z minulosti,“ poznamenal ke sporům s prezidentem Zemanem. „Ale my stále setrváváme na našich principech. Jedním vždy bylo, že v České republice máme státní vysoké školy a tito rektoři byli zváni na oslavy státního svátku. ... My nepovažujeme za vhodné, když nejsou pozváni všichni rektoři,“ prohlásil hned na úvod Zima. Proto většina rektorů nedorazí na Hrad na oslavy státního svátku 28. října.

Nelíbí se mu, že Miloš Zeman opakovaně nezve rektora Masarykovy univerzity v Brně. Jestliže hradní mluvčí hovoří o tom, že rektoři takto znevažují význam státního svátku, Zima se ptá, zda Miloš Zeman neprojevuje neúctu vůči druhé nejvýznamnější univerzitě v naší zemi, která nese jméno zakladatele našeho státu T. G. Masaryka.

To však nic nemění na tom, že Miloš Zeman bude jako prezident republiky i nadále zván na akce pořádané Univerzitou Karlovou, jelikož je hlavou státu a sluší se a patří se zvát hlavu státu na některé akce. Stejně tak by se podle Zimy slušelo, aby se na oslavách státního svátku setkaly skupiny reprezentantů českého národa.

Ve vysílání přišlo na přetřes i téma návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlámy a pana Jiřího Bradyho, strýce současného ministra kultury Daniela Hermana. Zima se nechtěl příliš vyjadřovat ke slovní přestřelce mezi Hradem a ministrem Hermanem, ale pokud by se ukázalo, že pan Brady, který přežil holocaust, nedostane vyznamenání kvůli počínání svého synovce, „tak by to bylo velmi smutné“, posteskl si rektor UK.

Daniel Herman přitom neudělal nic jiného, než že se setkal s duchovním vůdcem Tibetu, což by jako ministr kultury měl dělat. Zdůraznil také, že žijeme ve svobodné zemi a každý se může scházet, s kým uzná za vhodné. „O tom, že dalajláma přijede na Forum 2000, se vědělo dva měsíce dopředu. ... To, co následovalo, mi přišlo jako přehnaná a hysterická reakce,“ vyjádřil svůj názor rektor Zima na prohlášení čtyř nejvyšších představitelů směrem k Číně.

Ovčáček a prvoci

Pár slov padlo také na adresu mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. „Vyjádření pana Ovčáčka jsou pro mě někdy nečitelná. Ne z pohledu toho, co říkala, to jsou velmi jednoduché a někdy až primitivní věty. Ale on je mluvčím prezidenta republiky a reprezentuje instituci prezidenta. Až bude mluvit sám za sebe jako novinář, kterým byl, ať si tak mluví. Ale já asi jako rektor také dávám pozor na to, co říkám,“ zdůraznil rektor. Zima těmito slovy reagoval na tvrzení hradního mluvčího Ovčáčka o tzv. pražské kavárně. Podle Ovčáčka v této kavárně najdeme „prvoky“. Zima doplnil, že i prvok je živý tvor. Někomu se podařilo postoupit o několik vývojových stupňů výš a někdo zůstal prvokem.   

Nakonec se vyjádřil k oslavám 17. listopadu, a to jak k těm z roku 2015, tak i k těm o rok starším, při kterých létala na prezidenta Zemana vajíčka.

„Tam byl střet těchto dvou názorových skupin. Byly tam navezeny dvě skupiny osob, jedna byla proti prezidentu republiky, jedna byla pro něj a mohu vám říci, že v prvních dvaceti metrech nebyli žádní akademici ani studenti, to vám můžu podepsat vlastní krví. Ten loňský rok byl ještě smutnější než ten předchozí, když vedle prezidenta republiky stál pan Konvička a někteří tvrdili, že vůbec nevědí, kdo pan Konvička je a co říká,“ kroutil hlavou Zima. Letošní oslavy 17. listopadu snad proběhnou v pořádku.

Své vystoupení Zima uzavřel apelem na politiky, aby stmelovali společnost.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …