Hromada: Příručka sexuální výchovy mohla být pro učitele vodítkem

05.12.2010 10:28

Gay-aktivista Jiří Hromada (SZ) je přesvědčen, že stažená příručka sexuální výchovy ministerstva školství byla prospěšná. Školáci by tak prý nedostávali zkreslené informace o homosexualitě.

Hromada: Příručka sexuální výchovy mohla být pro učitele vodítkem

 

Ministerstvo školství vydalo v nedávné době oficiální příručku, jíž by se měli učitelé řídit při výuce sexuální výchovy. Kvůli sporům, které vyvolala především v řadách církví i veřejnosti, ji ministerstvo stáhlo. Jedním z jejích spoluautorů byl i gay-aktivista Jiří Hromada (SZ). Podle něj byla kontroverzní příručka konečně vodítkem pro učitele.

Děti si nesmí vytvářet předsudky

Známý gay-aktivista Jiří Hromada byl jedním z autorů, kteří se podíleli na vytvoření oficiální příručky sexuální výchovy pro učitele. Jeho úkolem bylo zpracovat kapitoly věnující se tématu homosexuality. Zaměřeny byly především na boj proti homofobii.

„Co se týká kapitol o homosexualitě, jde hlavně o to, jak uvést věci co nejdřív do správného kontextu, aby je děti dobře vstřebaly a nevytvářely si předsudky," řekl pro magazín deníku Právo.

Hromada: Sexuální výchovu je třeba upřesnit

Vznik příručky Hromada podporoval. Podle něj byla konečně pro učitele jasným vodítkem, jaké informace by měli svým žákům sdělovat. Neinformovanost prý ale na rozdíl od dob jeho mládí na českých školách nehrozí. „My jsme žádnou sexuální výchovu neměli. I tak jsme si dokázali najít informace," říká.

Aktivista Jiří Hromada působil kromě jiného také v Radě vlády pro lidská práva, na ministerstvu zdravotnictví jako člen Komise pro posuzování státní dotace na úseku prevence HIV/AIDS či pro ministryni pro lidská práva a menšiny. Do rady vlády pro lidská práva se v loňském roce vrátil. Je členem Výboru pro sexuální menšiny. Hromada je členem Strany zelených, za kterou kandidoval do květnových parlamentních voleb. Na její kandidátce stanul též během voleb do pražského zastupitelstva.

Dále:

Lidovci o homosexuálech: Kocáb ničí tisíciletý řád světa

Hromada: Dušek by se měl stát předsedou Dělnické strany

Klaus junior: Sex umí i šimpanzi, proč bychom to měli děti učit?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…