Hrozba kyberútoků v Česku může rychle růst, varují zpravodajci

31.10.2014 12:51

Hrozba kybernetického útoku v Česku může velmi rychle růst. Ve výroční zprávě za loňský rok na to upozorňuje Vojenské zpravodajství. Riziko hrozby narušení kybernetické bezpečnosti České republiky je podle něj střední.

Hrozba kyberútoků v Česku může rychle růst, varují zpravodajci
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Podle Vojenského zpravodajství (VZ) se kybernetické aktivity budou postupně stávat nástrojem na prosazování vojenskopolitického a mezinárodního vlivu. „Popřípadě budou významnou součástí vojenských konfliktů. Některé státy budou ve svých strategiích využívat kybernetických kapacit jako odstrašujícího potenciálu před případnými kybernetickými útoky," napsali zpravodajci. 

V celosvětovém měřítku opět podle nich významně vzrostlo riziko speciálně zaměřených kybernetických útoků na klíčovou část informační infrastruktury napadených států. „Běžné kybernetické útoky jsou postupně nahrazovány utajovanými, cílenými a sofistikovanými kampaněmi," uvádí výroční zpráva. V loňském roce podle VZ rostla kybernetická špionáž, která byla zaměřena na politické, vojenské, ale hlavně ekonomické informace. 

Nebezpečí kybernetických útoků pochází také od kriminálních skupin a jednotlivců, které se snaží svými útoky získat peníze nebo citlivé informace. Činnost haktivistů, kteří se zaměřují na manipulaci s veřejným míněním pomocí protestních akcí, byla v roce 2013 podle VZ na nízké úrovni. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…