Hrozba organizovaného zločinu na internetu sílí, varuje Chovancův resort

12.11.2014 20:03

V Česku zesiluje podle Ministerstva vnitra hrozba související s informačními a komunikačními technologiemi. Organizované zločinecké skupiny na internetu nabízejí zboží i služby a páchají podvody. Vnitro o tom píše v koncepci boje proti organizovanému zločinu na roky 2015 až 2017, kterou dnes schválila vláda.

Hrozba organizovaného zločinu na internetu sílí, varuje Chovancův resort
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Počítače a internet nabývají podle policie na důležitosti coby prostředí, ve kterém zločinecké skupiny „páchají celou řadu činností jinak s počítači či internetem nesouvisejících“. Jedná se například o různé podvody, jako je lákání peněz a krádeže identity. Uzavírají se tam i obchody týkající se dětské pornografie, chráněných druhů živočichů nebo padělaného zboží.

Škody přesahující částku 290 miliard eur

„Podle informací Evropského centra pro boj proti kyberkriminalitě, které vzniklo jako součást Europolu, způsobuje informační a počítačová kriminalita ročně na celém světě škody přesahující částku 290 miliard eur,“ píše vnitro ve zprávě.

Vnitro varuje, že se informační technologie mohou vymknout kontrole, a je proto důležité, aby policie měla dost prostředků k účinnému zásahu proti kyberkriminalitě. Evropský policejní úřad Europol minulý týden informoval o rozsáhlém zásahu amerických a evropských úřadů v 18 zemích včetně Česka. Při akci zaměřené proti provozovatelům nelegálních serverů s nabídkou drog a zbraní bylo zatčeno 16 lidí a uzavřeno na 400 podezřelých webů.

Mezi další hrozby patří podle vnitra v příštích letech kromě počítačové kriminality také padělání a pozměňování dokladů a veřejných listin a nelegální nakládání s chráněnými rostlinami a živočichy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…