Hrozeb je před námi dost, varoval Fiala. Nenechejme si vzít vládu nepolitickými manažery

14.11.2014 13:45

Na listopad 1989 zavzpomínal i předseda ODS Petr Fiala. Rokem 1990 podle jeho názoru přišly roku zázraků. Dnes jsou však ohroženy, ať už Islámským státem, Ruskem, nebo nepolitickými manažery, kteří slibují, že naše problémy vyřeší za nás. Nepřenechávejme jim moc, nevěřme jim, takto se totiž vrací totalita.

Hrozeb je před námi dost, varoval Fiala. Nenechejme si vzít vládu nepolitickými manažery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Beru to jako dar, zvláště když to porovnám se vzpomínkami mého otce, který byl v mládí vězněn nacisty, poté pronásledován komunisty a svobody se dožil až v pozdním věku,“ pronesl Fiala.

Bez demokracie nebudeme šťastní

Roky svobody prý dokázal využít a věnovat se tomu, o co stál. A pokračoval by v tom i dál mimo politiku, kdyby neměl pocit, že ideály 17. listopadu 1989 jsou dnes opět ohroženy. „Demokratická politika je složitá, vyžaduje dlouhou diskuzi a často vyhrává ten, s kým nesouhlasíme, ale demokratická politika je naší ochranou před nebezpečími i před námi samými. Bez ní nebudeme šťastní,“ zdůraznil předseda ODS.

Dnes už nás tolik neohrožují ti, kteří věří marxismu, ale spíše moderní vůdcové prosazující manažerskou nepolitiku. Stejně tak jsme prý začali házet za hlavu i národní zájmy a přebíráme ze zahraničí kde co. „Máme pocit, že poukazování na hodnoty a principy nás jen zdržují v práci,“ pokračoval Fiala. Velkým nebezpečím podle jeho názoru je, že lidé o demokracii v nemalém pochybují. „Nebudeme-li přesvědčenými demokraty, nemáme šanci demokracii udržet,“ varoval Fiala.

Rusko a Islámský stát

Hrozeb je přitom dost a dost. Ať už jde o Islámský stát nebo o Rusko, které na příkladu Krymu ukázalo, že si chce uzmout vše, co mu bude umožněno. A čeští politici tomu prý často ještě přizvukují.

„Slovo ruského politika je více než údaje spojenců v NATO,“ pokračoval Fiala. Jedinou cestou přitom podle jeho názoru je cesta Západu v součinnosti s NATO. „Vše ostatní nás poškozuje,“ upozornil předseda ODS, kterému se nelíbí ani to, že lidé dnes znovu předávají vliv vůdcům, již slibují, že za ně všechno vyřeší. „Je to samozřejmě tak hloupé, až se to jeví jako zábavné. Také se nad tím někdy bavím, ale nesmíme to podceňovat, protože přesně takhle nastupovaly k moci totality v minulosti. „Vládu našich věcí už nikdy nesmíme přenechat nikomu jinému, to je přece to pravé poselství listopadu 1989,“ uzavřel svůj proslov Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…