Hrozí další odklad otevření tunelu Blanka. Kabely poničila voda

23.02.2015 18:18

Praha zřejmě opět odloží otevření tunelového komplexu Blanka, které plánovala na duben. Musí totiž vyměnit kabely technického zabezpečení, které zničila voda. Podle zdroje ČTK to vyplývá z posudku soudního znalce, který si nechalo město vypracovat. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) informaci nevyvrátil. Vedení města bude o dalším postupu tento týden jednat, řekl.

Hrozí další odklad otevření tunelu Blanka. Kabely poničila voda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba tunelu Blanka

Kabely poškodily loňské přívalové deště a vlhké prostředí tunelu, se kterým miliardové smlouvy s dodavatelem technologií nepočítaly. Jak dlouho práce potrvají a kolik budou stát, zatím nikdo neřekl. Výměna patrně potrvá několik měsíců a vyjde na stovky milionů korun. Bude záležet na tom, jak velkou část kabelů voda poškodila. "Tunelový komplex neotevřeme, dokud si nebudeme naprosto jisti tím, že je pro řidiče bezpečný," řekl bez dalšího komentáře Dolínek.

Tunel Blanka je důležitou součástí vnitřního okruhu města. Od začátku stavbu provází řada problémů. Výstavbu, která se v průběhu let prodražila minimálně o šest miliard korun, zadala někdejší politická garnitura pod vedení primátora Pavla Béma (ODS). Bez propojení se Strahovským tunelem vyjde tunel Blanka na 37 miliard korun.

Tunelové propojení mělo lidem původně sloužit už v roce 2011. Rozhodčí soud řešil spory Prahy se stavební firmou Metrostav. Pokračuje soudní pře se správcem stavby, firmou Inženýring dopravních staveb (IDS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…