Hrozí nám autoritativní vláda prokurátorů a policistů, varoval Jakl v Partii. A politolog chtěl zakvičet

30.06.2013 12:01

Novou vládu sestavuje designovaný premiér Jiří Rusnok. Chová se prezident Miloš Zeman jako mocnář anebo jako protřelý politik? O tom se v pořadu Partie dohadovali děkan právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch, kancléř bývalého prezidenta Ladislav Jakl a politologové Bohumil Doležal a Zdeněk Zbořil.

Hrozí nám autoritativní vláda prokurátorů a policistů, varoval Jakl v Partii. A politolog chtěl zakvičet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Zeman podle Jakla nepochybně jedná především ve svém zájmu, což se samozřejmě kříží se zájmy jiných hráčů na politické scéně. „Nebudu tvrdit, zda jedná správně, nebo nesprávně. Ale zcela určitě jedná podle Ústavy,“ míní.

Chci zakvičet. Zeman jmenoval vládu, která nemá potřebnou většinu v Parlamentu

„Dovolil bych si zakvičet,“ přihlásil se o slovo politolog Bohumil Doležal. „Miloš Zeman jmenoval vládu, která nemá zajištěnou většinu v Parlamentu. Bude tady vláda na základě nějakého odbornictví, které nelze objektivně posoudit,“ obává se. Prý se jedná o posun k autoritativnímu způsobu vedení státu.

„Zeman hned po volbách do sněmovny prohlásil, že se těší, jak ta velká většina bude postupně rozebrána,“ připomněl druhý politolog Zbořil a doplnil: „U nás v té Ústavě je organizace moci zdvojená. Proto máme sněmovnu a Senát a máme vládu a prezidenta. Tou přímou volbou se toto trochu vychýlilo.“

Parlament už není suverénem ve své roli reprezentanta vůle lidu

Mnozí politici si podle Jakla chtěli přičíst body u voličů za to, že zavedli přímou volbu. Lidem chtěli dát přičichnout k pocitu, že se podílí na moci. „Změnilo se to, že Parlament už není suverénem ve své roli reprezentanta vůle lidu,“ vysvětlil Jakl a připomněl jednání Václava Klause v době, kdy se hroutily socialistické vlády.

Jaklova slova ale odmítl politolog Doležal. „S Jaklem absolutně nesouhlasím. Zeman dostal mandát na to, aby se choval jako prezident podle Ústavy,“ připomněl. Vláda, kterou sestavuje Rusnok, ovšem bude reprezentovat pouze prezidenta. A to je prý velice podezřelé.

Je nebezpečné, kdo se do úřednické vlády dostane

Podle Zbořila není nebezpečný princip úřednické vlády, ale to, kdo se tam dostane a kdo jej jmenuje.

Jakl si ale hájil svůj názor. Zeptal se, zda není lepší, aby prezident využil možnosti jmenovat premiéra, k čemuž má právo podle Ústavy.  „Parlament se na ničem nedohodne a to dává prezidentovi legitimní možnost jednat,“ míní Jakl.

Problematické jsou termíny. Vláda Rusnoka bude vládnout i bez důvěry

Politolog Doležal se poté znovu pustil do sporného jmenování Rusnoka premiérem. „Problém vlády je v termínech. Třeba nedostane důvěru, ale může vládnout dál. A Zeman může jmenovat stejného premiéra i podruhé,“ obává se. Podle něj hrozí autoritativní způsob vlády.

Děkan Gerloch se pokusil vysvětlit spory ohledně termínů. „Rozhodný je okamžik, kdy se o něčem hlasuje. Hlasování o důvěře, hlasování o zákoně,“ uvedl a pokračoval: „Lhůty sice nejsou nastaveny. Ale pokud nejsou stanoveny, na což ukazuje Ústavní soud, postupuje se bez zbytečného odkladu. Případné odklady nesmí být zbytečně dlouhé. Maximálně týdny, spíše dny.“

 

Hrozí nám autoritativní vláda prokurátorů a policistů, varoval Jakl

Jakl ale poukázal na jiné nebezpečí, které v českém státě existuje.  „Hrozí u nás autoritativní forma vlády a to je vláda prokurátorů a policistů. Prokurátoři velmi nezodpovědně poslali stovky policistů. Co je výsledkem odhalení závažné korupce? Jediným výsledkem je, že padla vláda, která nějakou legitimitu měla,“ míní Jakl.

Doležal v souvislosti s tím poukázal na to, že na svobodě jsou stále vlivní podnikatelé Ivo Rittig a Roman Janoušek. Ve vězení zatím sedí jenom bývalí poslanci. Proto by se měly policejní orgány a státní zastupitelství dostat pod větší kontrolu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…