Hrozí nám příliv uprchlíků z Ukrajiny, varoval Chovanec v rozhlase

22.07.2014 18:19

Pokud se bude konflikt na východě Ukrajiny dál stupňovat, může to způsobit výrazný příliv uprchlíků na území Evropské unie a České republiky. Myslí si to ministr vnitra Milan Chovanec, podle něhož by nejvíce z nich pravděpodobně směřovalo do Polska.

Hrozí nám příliv uprchlíků z Ukrajiny, varoval Chovanec v rozhlase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„Eskalace konfliktu by mohla znamenat příliv uprchlíků z Ukrajiny na území schengenského prostoru a České republiky,“ uvedl Milan Chovanec ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Podle něj to nejvíce ovlivní Polsko, které má s Ukrajinou dlouhou hranici.

Situaci navíc nepomáhá ani pád malajsijského letadla s téměř 300 lidmi na palubě. „Je potřeba velmi precizně vyšetřit, kdo za to může,“ vyzývá Chovanec, podle něhož by se ale rozhodně neměly dělat ukvapené závěry a neměli by se osočovat údajní viníci. „Je potřeba popsat ty viníky, pojmenovat je a možná je i přivést k mezinárodnímu soudu v Haagu, aby rozhodl o jejich vině,“ dodal.

V Česku se mezitím pravděpodobně uzavřel spor o kandidáta na eurokomisaře. Sociální demokraté prosazovali exministra financí Pavla Mertlíka, ANO zase bývalého eurokomisaře Pavla Teličku. Nakonec došlo ke kompromisu a vybrána byla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, jejíž jméno bude pravděpodobně potvrzeno tento týden.

Spor o kandidátovi se však celkem protahoval. „To nebylo o tyjátru, to bylo o tom, že jsme rozporovali jméno prvního kandidáta,“ odmítá však Chovanec. ČSSD prý jednoduše vadil první kandidát ANO Telička, ale Jourová byla už přijatelná. Navíc jak připustil, má větší šance získat významné portfolio v Evropské komisi než Mertlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…